16 Ιανουαρίου 2019

«Θρίλερ» με τη Συμφωνία των Πρεσπών: Κοινοβουλευτικό... πραξικόπημα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πώς σχεδιάζει το Μαξίμου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» ότι δεν έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, που θα επεξεργαστεί τη Συμφωνία - Πώς θα φτάσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια

«Επικίνδυνες» ισορροπίες διαμορφώνονται στη Βουλή εν όψει της κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να προχωρήσει και η κύρωσή της. Και αυτό, καθώς η αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και το αν η Συμφωνία θα... φτάσει στην Ολομέλεια!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στελεχώνονται αναλογικά με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Με τα δεδομένα που δημιουργεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση στηρίζεται μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών και «σκόρπιους» βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και από την «δεξαμενή» των ανεξάρτητων.

Για να πετύχει, ωστόσο, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση... συμπίεσε τουλάχιστον τρία κόμματα, αλλάζοντας την κοινοβουλευτική «γεωγραφία», καθώς τρεις βουλευτές διεγράφησαν από τις ΚΟ των ΑΝΕλ και του Ποταμιού. Αυτό οδηγεί και σε ανασύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, για να αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων.

Κατ' επέκταση, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει η νέα κατανομή βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, που θα κληθεί να επεξεργαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση δεν θα έχει «κλειδωμένη» την πλειοψηφία. Και αυτό, καθώς στα 56 μέλη που έχει θα έχει η επίμαχη επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει 27 βουλευτές, που θα γίνουν 28 με την συμμετοχή του κ. Σπύρου Δανέλλη.

Υπο αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας όμως την αναλογικότητα που προβλέπει ο Κανονισμός ή να αυξήσει τα μέλη της ΚΟ, με προσαρτήσεις ανεξάρτητων.

Την τελευταία ώρα ωστόσο υποστηρίζεται ότι η ψήφος των επιτροπών έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να ακυρώσει την πορεία ενός νομοσχεδίου προς την Ολομέλεια. Γι' αυτό η κυβέρνηση θα εισάγει τη Συμφωνία στην Ολομέλεια, ακόμα και αν λάβει αρνητική εισήγηση