Τα «μπαλώματα» με τα οποία έμεινε η κυβέρνησή του, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, ψάχνει ο πρωθυπουργός, ώστε να πείσει ότι εξακολουθεί να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι
Τα… μπαλώματα, με τα οποία έμεινε η κυβέρνησή του, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των πιστών του, ψάχνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να πείσει ότι εξακολουθεί να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι και πως ο προγραμματισμός που έχει κάνει δεν αλλάζει.
Παράλληλα με την διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει τον ανασχηματισμό, με τον οποίο θα καλύψει τα κενά στα υπουργεία. Πέραν δηλαδή του υπουργείου Άμυνας, όπου στη θέση του κ. Καμμένου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, υπάρχουν μία σειρά από κενά, που είτε προκύπτουν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είτε από την κάθοδο κυβερνητικών μελών στο πεδίο της αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει κατ’ αρχάς εάν θα αντικαταστήσει την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που έφυγε από υφυπουργός Άμυνας μαζί με τον κ. Καμμένο. Η θέση δεν είναι και η πιο αναγκαία στο υπουργείο πάντως.
Σήμερα αναμένεται να παραιτηθεί και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ακολουθώντας κι αυτός τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει μάλλον να νιώθει ευτυχής, που δεν φεύγει οι άλλοι πέντε υπουργοί και υφυπουργοί που προτάθηκαν από τον κ. Καμμένο, γιατί θα αναγκαζόταν να κάνει σχεδόν σαρωτικό ανασχηματισμό. Στις θέσεις τους μένουν οι Έλενα Κουντουρά, Μαρία Χρυσοβελώνη, Βασίλης Κόκκαλης, Τέρενς Κουίκ, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα, που παρουσιάστηκε μεν από τον κ. Καμμένο ως μία καλή σύμμαχος της κυβέρνησης, αλλά ξέχασε εκείνη την σχέση με τους ΑΝΕΛ και αφοσιώνεται στον κ. Τσίπρα ολοκληρωτικά.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε πρέπει να αντικαταστήσει και δύο κυβερνητικά στελέχη, που θα έβαλαν πλώρη για τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας. Την υπουργό Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης και τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, που θα διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας. Τα σενάρια είναι περίπλοκα σχετικά με την πλήρωση αυτών των δύο, τριών θέσεων (και όποιων άλλων προκύψουν), καθώς κάποιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα να αξιοποιεί στον ανασχηματισμό στελέχη όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ή ο Κώστας Ζουράρις, που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης και προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία διασταύρωση αυτών των πληροφοριών, ειδικά για τον κ. Ζουράρι, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών – άρα θα είναι περίεργο να υπουργοποιηθεί.
Παράλληλα το προγραμματισμός του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την προώθηση και ψήφιση τεσσάρων σημαντικών για την κυβέρνηση νομοσχεδίων, καθώς θεωρούνται ως ενισχυτικά του κοινωνικού προσώπου της.
Πρόκειται για νομοσχέδια, που αφορούν στην αύξηση του βασικού μισθού, στις 120 δόσεις για τους οφειλέτες στο δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και το επίδομα ενοικίου και για την ψήφιση των οποίων χρειάζεται η κυβέρνηση περίπου ένα με ενάμιση μήνα.
Κρίσιμης σημασίας για το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σημερινή Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρείται ότι οι δύο ψηφοφορίες θα γίνουν έως τις αρχές Μαρτίου και ακριβώς εκεί τοποθετούν πολλοί την έναρξη της περιόδου κατά την οποία ο κ. Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμα και αρχές Απριλίου με βάση αυτό τον σχεδιασμό – και πάντως το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις δηλώσεις περί Οκτωβρίου.