Το πρόβλημα είναι η λογική της «Μεγάλης Μακεδονίας» εξήγησε η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα ισχύει εάν κυρωθεί από την Βουλή» ξεκαθάρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Τα άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ και από εκεί και πέρα οι δυνατότητες της επόμενης κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένες, θα αφορούν την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ που είναι μια μακρά πορεία και όπου η Ελλάδα θα μπορεί να έχει- διά της δυνατότητας την οποία έχει ως μέρος της ΕΕ – τις δυνατότητες να βελτιώσει σε ορισμένα σημεία, ελπίζω, αυτή τη συμφωνία» συνέχισε.
Διευκρινίζοντας τις διαφωνίες της ΝΔ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το κόμμα μου λεει ότι και Βαρντάσκα να λεγότανε εάν ο λαός ήταν 'μακεδονικός' και η γλώσσα 'μακεδονική', δεν θα άλλαζε τίποτα στην πραγματικότητα. Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος; Το πρόβλημα έγκειται στη λογική της μεγάλης Μακεδονίας δηλαδή των 'Μακεδόνων' που βρίσκονται παντού διασκορπισμένοι και αυτοί οι 'Μακεδόνες' κάποια στιγμή θα ενωθούν και θα γίνει η μεγάλη Μακεδονία. Αυτό ήταν η λογική του αλυτρωτισμού, αυτή η λογική μένει ατόφια από την ώρα που μιλάμε για 'μακεδονικό λαό'. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος του μακεδονικού.»
Υπενθύμισε τα λόγια του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή των Σκοπίων, ο οποίος πανηγύριζε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας μας αναγνωρίστηκε ότι είμαστε Μακεδόνες, για πρώτη φορά στην ιστορία μας μας αναγνωρίστηκε η γλώσσα μας...
«Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του κ. Ζάεφ και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα τη δικιά μας. Καταλαβαίνω ότι πάρα πολλοί είναι εναντίον του ονόματος, αλλά εξηγώ ότι είναι ένα σύνολο πραγμάτων το θέμα, δεν είναι το θέμα του ονόματος μόνο. Εγώ δεν ανήκω στους ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλανε λύση, έχω δουλέψει πάρα πολύ καιρό σχεδόν σε καθημερινή βάση για να βρω λύση. Δεν πήγαινα για να μη βρω λύση, ούτε ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούσαμε να παραμείνουμε μια ζωή με ένα πρόβλημα στη γειτονιά μας ανοιχτό αλλά δεν είναι τυχαίο ότι κανένας υπουργός πριν από μένα και μετά από εμένα υπουργός πλην του κ. Κοτζιά δεν δέχτηκε να συζητήσει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.»
Αναφερόμενη στο tweet του κ.Καμμένου περί χρηματισμού: «Φαντάζομαι ότι ο κ. Κοτζιάς θα πρέπει να απαντήσει, η ΝΔ έχει ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση και να ξεκαθαρίσει δικαστικά διότι είναι αδιανόητο ένας υπουργός Άμυνας να λεει στον υπουργό Εξωτερικών ότι υπήρξαν χρηματισμοί, Σόρος και δεν ξέρω τι άλλο να μην ιδρώνει το αυτί κανενός και να επανέρχεται χθες με την ίδια λογική ε! είναι η ώρα της Δικαιοσύνης.»
Για το συλλαλητήριο της Κυριακής
Η βουλευτής της ΝΔ ρωτήθηκε για το συλλαλητήριο της Κυριακής: «Θεωρώ αυτονόητο το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διαδηλώσει και να πει την άποψή του. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πράξη ακραίας αντιδημοκρατικότητας για να μη πω φασιστοειδούς νοοτροπίας είναι αυτή η οποία ονομάζει τον οποιοδήποτε διαφωνεί μαζί μου φασίστα. Δεν είναι ακραίοι οι ανθρωποι που θα μαζευτούν, δεν είναι εθνικιστές, δεν είναι φασίστες είναι έλληνες οι οποίοι έχουν την ευαισθησία και θέλουν να πουν με τη φωνή τους στην κυβέρνηση ότι διαφωνούν με αυτό το οποίο κάνει. Είναι αυτονόητο δικαίωμά τους.»
Ερωτηθείσα αν θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο: «Έχω διαχειριστεί την ελληνική εξωτερική πολιτική προσωπικών, είναι διαφορετική η θέση μου από τη θέση του κ. Σταμάτη. Ένας άνθρωπος που εχει διαχειριστεί την ελληνική εξωτερική πολιτική θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται με τις δυνατότητες τις οποίες του δίνει το διεθνές δίκαιο και το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου προΐσταται για αυτό έδωσα την αγώνα μου να γίνει το Βουκουρέστι άρα δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ότι διά της παρουσίας τους στο συλλαλητήριο θα επηρεάσουν τα πράγματα αλλά δια της διπλωματικής τους μάχης την οποία έδωσα.
Ο διάλογος με την Κοντολίζα Ράις
Ερωτηθείσα αν είναι καλό για την Ελλάδα η αλλαγή της σφαίρας επιρροής των Σκοπίων, η υπουργός θύμισε αυτό που της είχε πει η Κοντολίζα Ράις (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τα χρόνια που και εκείνη ήταν ΥΠΕΞ): «Όταν η Κοντολίζα Ράις μου είπε 'κέρδισες' για το Βουκουρέστι, της είπα 'δεν κέρδισα, θα κερδίσω όταν μπουν τα Σκόπια με άλλο όνομα και όχι με το όνομα Μακεδονία'.»
Τέλος, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής η Συμφωνία αυτή δεν είναι σταθεροποιητική.
«Τα Σκόπια σήμερα έχουν δύο βασικές εθνότητες, έχουν τους Αλβανούς και τους Σλάβους, οι Αλβανοί δεν επιθυμούν να ονομάζονται 'Μακεδόνες' για αυτό και τις τελευταίες στιγμές είχε κάποια προβλήματα ο κ. Ζάεφ. Σήμερα δεν έχουν βίαιες αντιδράσεις μακροπρόθεσμα όμως αυτό θα δημιουργήσει αποσταθεροποιητικές τάσεις στην περιοχή. Δεν δέχεται ο Αλβανός να του βάλεις το καπέλο του 'Μακεδόνα', διότι δεν θεωρεί τον εαυτό του 'Μακεδόνα' και για αυτό η πραγματική αιτία για την οποία προσπαθεί ο κ. Ζάεφ να πει ότι δεν είναι nationality δεν είναι ιθαγένεια είναι κάτι άλλο είναι το δικό του εσωτερικό πρόβλημα αυτό όμως στην περιοχή των Βαλκανίων δημιουργεί μεγάλο θέμα. Βλέπετε ότι κι η Βουλγαρία δεν είναι τυχαίο ότι αντιδρά με τέτοια βιαιότητα. Δημιουργεί απλώς αποσταθεροποιητικά προβλήματα μακροπρόθεσμα στα Βαλκάνια, δεν είναι δηλαδή μια συμφωνία όπως την παρουσιάζουν σήμερα η οποία λύνει τα προβλήματα μια και καλή. Η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ δεν αλλάζει αυτή την πραγματικότητα, δεν αλλάζει τις εντάσεις στην περιοχή.»