10 Ιανουαρίου 2019

Εστειλαν φακέλους με σκόνη στο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Κέρκυρας

Το περιστατικό με τον ύποπτο φάκελο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο δεν ήταν το μόνο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μπαράζ αποστολών σε πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι έστειλαν φακέλους με σκόνη στο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια της Κρήτης, του Βόλου και της Κέρκυρας, καθώς και στη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης στο κεντρικό ταχυδρομείο της Κέρκυρας και είχε παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος, που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί κι αυτός από την Ινδία.

Αντίστοιχο ύποπτο φάκελο που εστάλη από την Ινδία παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω των ΕΛΤΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο ήταν σκισμένος σε ορισμένα σημεία, έφερε πλέγμα ενίσχυσης και ήταν άσπρου και πράσινου χρώματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο σήμερα το πρωί όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και παρέλαβαν το φάκελο.

Και σε αυτά τα περιστατικά ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απομάκρυνσης των φακέλων, όπως με τον φάκελο στη Λέσβο. Δηλαδή, ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και ειδικοί του «Δημόκριτου», ειδικευμένοι για την αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, προχώρησαν σε ασφαλή περισυλλογή των φακέλων και στη μεταφορά τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ανάδειξης της σύστασης της ουσίας.

Πάντως, το επίπεδο του συναγερμού δεν ήταν το ίδιο υψηλό όπως στην περίπτωση της Λέσβου, αφού οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο δεν νοσηλεύτηκαν προληπτικά.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι από τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, που γράφει πως η προέλευσή του είναι η «Ινδία», παραπονέθηκαν για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος, ενώ πέντε εργαζόμενοι, ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου, καθώς και ο αστυνομικός που έπιασε τον φάκελο έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους. Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές, τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει εντελώς.

Ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την περίεργη υπόθεση του ύποπτου φακέλου με σκόνη που έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι Αρχές ερευνούν την ύπαρξη του... Ινδού αποστολέα, που αναγράφεται χειρόγραφα εξωτερικά του φακέλου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αναζήτηση τυχόν αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού του αποστολέα.
Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που παρακολουθούν, προς το παρόν διακριτικά, την εξέλιξή της.

 Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη έγραφαν στην αγγλική γλώσσα «Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».Ο φάκελος με τα φυλλάδια και την σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης είχε Ινδό αποστολέα και αποδέκτη την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.