11 Ιανουαρίου 2019

Στο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος αναζητώντας τρόπο πολιτικής επιβίωσης

Χωρίς κανέναν άσο στο μανίκι του προσέρχεται στη συνάντηση ο υπουργός Άμυνας: Οι ΑΝΕΛ εξαερώθηκαν και ο Τσίπρας μοιάζει να έχει τους 151 - «Κλειδί» η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Η περίφημη ώρα της κρίσης στις σχέσεις των κυβερνητικών -εδώ και τέσσερα χρόνια- εταίρων έφτασε. Το μεσημέρι ο Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επισημοποιήσουν τη ρήξη, σύμφωνα με το ένα σενάριο ή να βρουν το νέο τρόπο συγκατοίκησης, που θα σώσει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο.

Όπως όλα δείχνουν, την ώρα της συνάντησης θα έχει γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ, για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Κλειδί των εξελίξεων, η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Εκεί θα φανεί ποιοι είναι (ακόμα) στο πλευρό του Πάνου Καμμένου και πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο να χάσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το δικαίωμα να είναι επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πολλά τα σενάρια και οι συνδυασμοί: Από το να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στις ψηφοφορίες για τις Πρέσπες ή/και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ίσως ζητήσει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας. Από τις απώλειες που θα έχει (μόνο οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά;) θα μείνει ή όχι ζωντανή η ΚΟ του Καμμένου. Αυτό ίσως είναι το στοιχείο που θα παίξει τον κύριο ρόλο στις αποφάσεις του υπουργού Άμυνας σχετικά με το αν θα παραιτηθεί από υπουργός, αν θα ανακοινώσει συνολικά την απόσυρση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, ή αν σιωπηλά θα στηρίξει την πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να πετάξει το γάντι στον υπουργό Άμυνας, στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, καλώντας τον ουσιαστικά να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ώστε «να μετρηθούν» στη Βουλή. Κοινώς να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται βέβαιος ότι έχει «κλειδώσει» η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είχαν ασφαλώς προηγηθεί τα μηνύματα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 βουλευτές για να συνεχίσει -Πρέσπες και όχι μόνο. Το επανέλαβε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Αλλά και κορυφαία στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος ουσιαστικά δεν έχει κανένα χαρτί να παίξει σε αυτή τη συνάντηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, προέβλεψε ότι ο Καμμένος δεν θα άρει καν την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, εξηγώντας: «Αν αν το πράξει θα φανεί πόσο συρρικνωμένος είναι. Ενώ αν κάνει κάτι μεσοβέζικο του στυλ, βγαίνω από το υπουργείο, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση για μην πάω με τη ΝΔ και να καταπολεμήσω τη διαφθορά, όπως λέει συνήθως, δεν θα μπορεί να μετρηθεί ότι ο Τσίπρας του έχει πάρει όλους τους βουλευτές».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει φέρει τον κ. Καμμένο σε απόγνωση». Το ερώτημα, πρόσθεσε, είναι κατά πόσο θα σηκώσει τη φωνή του ο υπουργός Άμυνας για τα μάτια του κόσμου. «Θα ακούσουμε σύντομα μία δακρύβρεχτη δήλωση του υπουργού Άμυνας, αφού δεν έχει και άλλες επιλογές, δεν έχει κόμμα ούτε τίποτα, βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας και θα αλλάξει γνώμη».

Η συνεδρίαση των ΑΝΕΛ

Πριν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, έχει προγραμματιστεί (13:00) η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη μετά την παρέμβαση Καμμένου στη Βουλή, προκειμένου να στηρίξει μια τροπολογία-«πλυντήριο» για τα αντισταθμιστικά του προγράμματος αναβάθμισης των F-16.

Όμως, η συνεδρίαση στη Βουλή ήταν πολύωρη και το σφυροκόπημα από την Αντιπολίτευση για τον τρόπο και το περιεχόμενο της τροπολογίας, ανάγκασαν τον υπουργό Άμυνας σε ταπεινωτική υποχώρηση.

Ούτε όμως η συνεδρίαση των ΑΝΕΛ έγινε. Μάλιστα, ένας εκλεγμένος βουλευτής τον «δούλεψε ψιλό γαζί», αφού αντί για την Αχαΐα με χαλασμένο αυτοκίνητο, ήταν στο Κολωνάκι και έπινε καφέ. Από τη συνεδρίαση, θα απουσίαζαν τρεις από τους έξι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι έχουν γυρίσει πλέον φανερά την πλάτη στον Πάνο Καμμένο, δείχνοντας ανοιχτά την δυσφορία τους.

Επρόκειτο για τους, υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρα και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη.

Τελικά, ο Καμμένος έκανε τη δική του «ρελάνς», παρουσιάζοντας το νέο σποτ του κόμματος, με την κεντρική ιδέα του να είναι οι... «κόκκινες γραμμές». Προφανώς, πρόκειται για νέες «γραμμές», αφού οι παλιές με τον ΦΠΑ στα νησιά, τον ΕΝΦΙΑ ή το Μνημόνιο, χάθηκαν...

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αποχαιρέτησε τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο, δείχνοντας καθαρά τι θα ακολουθήσει. Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε με τους επικεφαλής των σωμάτων, δείχνοντας αποφασισμένος να αποχωρήσει. Φέρεται, να είπε σε συνομιλητές του, που τον ρώτησαν σχετικά με τις προθέσεις του, έναντι του κ. Τσίπρα πως «θα πράξω αυτό που πρέπει».

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/sto-maximou-panos-kammenos-gia-nees-agkalies-sike-diazigio