21 Ιανουαρίου 2019

Παρασκήνιο από ΔΗΜΑΡ: «Το μόνο που μένει στο Θεοχαρόπουλο είναι ή να αυτοκτονήσει ή να γίνει Κουβέλης»

Εντονο ήταν το παρασκήνιο από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που πήρε τελικά απόφαση να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών. μετά από «μάχη ωρών» και με οριακή πλειοψηφία.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε εισηγηθεί θετικά έβαλε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και στην ψηφοφορία που ακολούθησε 29 ψήφισαν υπέρ του «ναι», 22 υπέρ του «παρών» και 2 υπέρ της αποχής.

Αντιδρώντας, η Φώφη Γεννηματά έθεσε εκτός ΚΟ τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και προκήρυξε έκτακτο καταστατικό συνέδριο στο τέλος Μαρτίου.

Η ένταση ήταν μεγάλη στην συνεδρίαση και πολλοί - της μειοψηφίας - έθεσαν στον Θανάση Θεοχαρόπουλο το επιχείρημα περί της πολιτικής εκμετάλλευσης που θα γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η ΔΗΜΑΡ επιλέξει το «ναι».

«Να αυτοκτονήσει ή να γίνει Κουβέλης;»


Κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και ιστορική προσωπικότητα της ανανεωτικής Αριστεράς επιχείρησε να «σπάσει» την ένταση και είπε χιουμοριστικά, περιγράφοντας το κλίμα αδιεξόδου που διαμορφώνεται με τις πιέσεις από το ΚΙΝΑΛ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ : «Ετσι όπως τα λέτε, το μόνο που μένει στο Θεοχαρόπουλο είναι ή να αυτοκτονήσει ή να γίνει Κουβέλης...».

Παρά τα γέλια, η ένταση δεν κατέπεσε.


Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (δεύτερος από αριστερά) και ο Θόδωρος Μαργαρίτης (δεξιά) -Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
«Δεν θα είμαι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ»
Διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ασκήθηκε έντονη κριτική στον κ. Θεοχαρόπουλο από την μειοψηφούσα τάση. «Θα μας λένε αύριο ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ» είπαν σε οξείς τόνους για να αναγκάσουν τον κ. Θεοχαρόπουλο να δεσμευτεί: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει «τι θέλετε, να κάτσω σπίτι μου;» μια φράση που δεν εξηγήθηκε επαρκώς.

Παράλληλα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προχώρησε και στην καταγγελία ότι του προτάθηκε θέση στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ αν καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε: «Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Εσπευσε δεν να προσθέσει πως «από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

Την «διαρροή» επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχαρόπουλου οι οποίοι σημειώνουν ότι «απηχούν την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με άλλες πηγές ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε να εννοηθεί ότι αιωρούνταν και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάγματα, εφόσον ψηφίσει θετικά.



Διχασμός και οριακή πλειοψηφία
Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ήταν διχασμένη όπως προκύπτει από την οριακή πλειοψηφία. Μάλιστα συνέβη και το... ιστορικό να διαφωνήσουν μεταξύ τους οι... Διόσκουροι της ανανεωτικής Αριστεράς: Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης ο οποίος ήταν υπέρ του «ναι» και ο Θόδωρος Μαργαρίτης ο οποίος τάχθηκε με τη λύση του «παρών» ή της αποχής.

«Αυτή ήταν η είδηση, η διάσπαση του... ατόμου που πέτυχαν Μαργαρίτης-Χατζησωκράτης» έλεγαν χιουμοριστικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεδρίαση.

Η πρόταση Μαργαρίτη

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ιστορικό στέλεχος του κόμματος κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για παρών ή αποχή. «Η επιλογή για Παρών ή Αποχή εξασφαλίζει της ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής» είπε. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «οφείλουμε παρά τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μην βλέπουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση προχώρησε χωρίς συναινέσεις και με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη». Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τη θέση του κόμματος για τη προκήρυξη εκλογών επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογισθεί αυτό το δεδομένο.


O Σταμάτης Μαλέλης (μέση) συζητά με στελέχη τη;ς ΔΗΜΑΡ -Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
Η πρόταση της πλειοψηφίας

Η πλειοψηφούσα τάση επιχειρηματολογούσε για την θετική ψήφο. «Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή» τόνιζαν. Επιπλέον υπενθύμιζαν ότι ο πολιτικός χώρος της ανανεωτικής Αριστερά, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος το 1993 και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης τοο 1992 επιχειρηματολογούσαν δημοσίως κατά του εθνικισμού. «Εμείς, επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». Τελικώς, η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία και ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο-απόφαση της ΔΗΜΑΡ. Οπως σημείωναν μάλιστα στελέχη της πλειοψηφίας, εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ από την Μακεδονία, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του «ναι».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
iefimerida.gr