14 Ιανουαρίου 2019

Πώς έγινε υπουργός Αμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ -Το μυστικό γεύμα στην Εκάλη

Η ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Αποστολάκη δεν ήταν σίγουρα κεραυνός εν αιθρία. Και δεν είναι μόνο οι διοικητικές και στρατιωτικές ικανότητες του πρώην, πλέον, αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που είναι αναμφισβήτητες.

Ούτε η θετική εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, σε μια φάση που η Άγκυρα έχει γίνει απρόβλεπτη λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, που επίσης του πιστώνεται. Ούτε για το γεγονός ότι διατηρεί επαφές με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, πρώην στρατηγό, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, έναν δίαυλο επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα που το Μαξίμου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό...

Η ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Αποστολάκη με πρόταση του Πάνου Καμμένου δεν ήταν έκπληξη... γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί. Και είχε διαρρεύσει στον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο. Άλλη μια ένδειξη ότι το διαζύγιο του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα και η παραίτησή του ήταν μια σκηνοθετημένη εδώ και αρκετό καιρό ιστορία.

Ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου όταν ο ναύαρχος Αποστολάκης έκανε τη δήλωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι καταλάβουν βραχονησίδα «θα την ισοπεδώσουμε». Πολλοί ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει τη δήλωση εκείνη. Ήταν ένα μήνυμα προς την άλλη πλευρά; Γιατί δεν επέλεξε άλλον δίαυλο επικοινωνίας με τους ομολόγους του; Μήπως ήταν μια πολιτική δήλωση;

Πάντως ήδη από εκείνη την εποχή το σενάριο της ανάληψης του υπουργείου Άμυνας από τον ναύαρχο Αποστολάκη ήταν το ισχυρότερο. Μάλιστα, στα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσε και μία άλλη ιστορία, που ποτέ δεν διαψεύστηκε. Ότι, δηλαδή, ισχυρός επιχειρηματίας, με στενές σχέσεις με το Πολεμικό Ναυτικό λόγω προϊστορίας, είχε παραθέσει δείπνο στις 18 Δεκεμβρίου στην Εκάλη στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον Πάνο Καμμένο. Εκεί φαίνεται να υπήρξε συμφωνία, ή τουλάχιστον συζήτηση, για την ανάληψη του υπουργείου από τον ναύαρχο Αποστολάκη, μόλις θα ερχόταν η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, στα παράδοξα της ανάληψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνεται και το ότι δεν έχει γίνει προηγουμένως ΚΥΣΕΑ, αφού το «νορμάλ» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να προηγείται η αποστρατεία της ανάληψης πολιτικής θέσης. Επίσης, στο Πεντάγωνο συζητείται ευρέως το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ναύαρχος Απστολάκης σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μια προοπτική που εκπλήσσει πολλούς, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα ντεσού της ιστορίας.