του Παναγιώτη Στάθη
Ένα παρασκήνιο που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την εσπευσμένη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ενός από τους 3 προστατευόμενους μάρτυρες , αποκαλύπτει το capital.gr. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, το αιτιολογικό ότι επιχείρησε να φύγει από τη χώρα είναι σαθρό αφού , όπως διατείνεται, ήταν γνωστό πως εδώ και μήνες εργαζόταν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα ειχε ενημερώσει (μάλιστα φέρεται να είχε μιλήσει την Παρασκευή με την εισαγγελία) πως για επαγγελματικούς λόγους μετακομίζει στο εξωτερικό. Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εξήγηση είναι μια, για το γεγονός ότι από προστατευόμενος μάρτυρας βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου που επισύρει απειλή ισοβίων: Πως ο μάρτυρας πιέστηκε να πει πως μετέφερε χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα (για να δέσει η κατηγορία) κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Για την άρνησή του η εξήγηση είναι διττή: ‘Η υπαναχώρησε για άγνωστους λόγους ή απλώς δεν ισχύει. Το γεγονός όμως από μόνο του επιφέρει ένα ξεκάθαρο πλήγμα αξιοπιστίας στην έρευνα.
Σύμβουλος τριών υπουργών, μάρτυρας δυο καταθέσεων
Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο; Φέρεται να είχε διατελέσει σύμβουλος τριών πρώην υπουργών Υγείας που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για τη ίδια υπόθεση, και είχε καταθέσει δυο φορές με ψευδώνυμο (θεωρητικά και ισχνά στοιχεία) για χρηματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων.Πιθανόν έχει καταθέσει και άλλες φορές και μάλιστα όπως τονίζεται ήταν αδιαλείπτως στη διάθεση των αρχών ενώ πάντα ανταποκρινόταν στις προκλήσεις της Εισαγγελίας. Είχε καταθέσει επίσης, προφανώς για λόγους αυτοπροστασίας και με το όνομά του στις αρχές. Πρόκειται μάλιστα για πανεπιστημιακό, τον οποίο εξ αρχής το FBI είχε εμφανίσει ως πρόσωπο με υψηλή εμπλοκή στην υπόθεση. Παράλληλα ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία η τρόικα είχε εκτενείς συζητήσεις για την αγορά φαρμάκου την Ελλάδα. Κάποια στιγμή εκλήθη από το FBI και συνομίλησε με τους αξιωματούχους του τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Τι έλεγε
Οι καταθέσεις που έδωσε με ψευδώνυμο εισέφεραν μεν στοιχεία για την διακίνηση χρημάτων στην αγορά φαρμάκων, πλην ήταν γενικόλογη. Το περιβάλλον του αναφέρει πως ήταν σημαντικά αυτά τα στοιχεία αλλά προφανώς οι ελληνικές αρχές τον πίεζαν να δώσει ονόματα πολιτικών, να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη της "μεταφοράς μιζών" σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα των οποίων υπήρξε σύμβουλος . Ο ίδιος αρνήθηκε . Οι πιέσεις εντάθηκαν και μάλιστα χαρακτηρίζεται πρωτοφανές το γεγονός ότι ενώ του είχε παρασχεθεί πλήρης ασυλία βρέθηκε άλλος προστατευόμενος μάρτυρας να καταθέτει εναντίον του στοιχεία για διακίνηση χρημάτων. Εκτιμάται δηλαδή πως αυτό έγινε για να του ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, όμως ο ίδιος φέρεται να μην ενέδωσε στην αναφορά ονομάτων πολιτικών. Μάλιστα λέγεται πως υπήρξε και συνάντηση σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και Αμερικανών του FBI με αντικείμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο προ 20 ημερών.
Είχε ενημερώσει;
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ήταν γνωστό στις αρχές ότι δούλευε πλέον στο εξωτερικό για προφανείς λόγους αφού εδώ και καιρό σε όλα τα δικηγορικά και δημοσιογραφικά γραφεία ήταν κοινός τόπος πως ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες ήταν αυτός. Όλα αυτά, όπως λέει το περιβάλλον του, ήταν γνωστά στις αρχές όπως βέβαια και η "μετακόμιση" στο εξωτερικό. Άλλωστε δεν εκκρεμούσε σε βάρος του τίποτα αφού ήταν μάρτυρας και είχε δικαίωμα να βρίσκεται όπου θέλει, αρκεί να ήταν συνεπής στην παρουσία του ενώπιον των αρχών όταν του ζητείτο. Όπως και ήταν.
6 ώρες
Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της παραμονής πρωτοχρονιάς. Αρχικά κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από το σπίτι του με τη μετακόμιση. Λες, όπως αναφέρει το περιβάλλον του, αν ήθελε να φύγει κρυφά και θα έπαιρνε μαζί του και την οικοσκευή του.
Όταν έφτασε οικογενειακώς στο αεροδρόμιο να πετάξει για Μαδρίτη, στις 8 το πρωί . Εκεί του αναφέρθηκε πως ο ίδιος δεν μπορεί να πετάξει. Από εκείνη την ώρα μαζί με τον δικηγόρο του Θόδωρο Μαντά, περίμενε μέχρι τις 2 το μεσημέρι (!!), επί έξι ώρες δηλαδή χωρίς να του έχει κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να πετάξει. Τότε του επιδόθηκε η διάταξη με την οποία του ασκείτο ποινική δίωξη για κακούργημα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Νομικό ζήτημα
Αυτό από μόνο του (εξάωρη κράτηση χωρίς αιτιολογία) αποτελεί νομικό ζήτημα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Όμως υπάρχει κι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Ο συγκεκριμένος για να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και να του χορηγηθεί πλήρης ασυλία, εκδόθηκε διάταξη των αρχών πριν από ένα χρόνο. Για να μετατραπεί από μάρτυρας σε κατηγορούμενο θα έπρεπε να ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως λέγεται αυτό μέχρι τη στιγμή που του ασκήθηκε η δίωξη, παραμονή πρωτοχρονιάς, δεν είχε γίνει.