Αν ο πρωθυπουργός βρει συμμάχους και περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών «θα είναι καλύτερο για όλους», γράφει η γερμανική εφημερίδα - Κάνει λόγο για κοινοβούλιο υπό διάλυση και χαρακτηρίζει τον Τσίπρα τακτικιστή
«Η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου βυθίζει σε κρίση την κυβέρνηση στην Αθήνα. Όμως ο μεγάλος τακτικιστής Τσίπρας δεν αποθαρρύνεται», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung σε άρθρο με τίτλο, «Ο Τσίπρας ποντάρει στη συνέχεια».
«Ο Τσίπρας κατηγορήθηκε επανειλημμένα για οπορτουνισμό αναφορικά με την περίεργη συμμαχία με τον Καμμένο. Εάν τώρα βρει, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης, συμμάχους μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών και περάσει τη συμφωνία για τη Μακεδονία αυτό θα ήταν το καλύτερο, για όλους τους εμπλεκόμενους», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
«Αμέσως μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εταίρου, ο αριστερός πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να λάβει σύντομα ψήφο εμπιστοσύνης και να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησής του τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας, που ακόμα και οι πιο σκληροί αντίπαλοί του θεωρούν έξυπνο τακτικιστή, αναμένει ότι θα βρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε από αντάρτες βουλευτές του πρώην κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των ΑΝΕΛ, είτε από βουλευτές της αντιπολίτευσης που φοβούνται πρόωρες εκλογές στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για λόγους αυτοσυντήρησης», σημειώνει η Die Tageszeitung.
«Το κομματικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι τόσο κατακερματισμένο και ευμετάβλητο, που ίσως επαληθευτεί ο λογαριασμός του Τσίπρα και τότε θα περάσει και ο συμβιβασμός που αφορά τη διένεξη για τη "Μακεδονία". Διαφορετικά θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Διότι είναι απίθανο να ψηφιστεί μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη γειτονική χώρα από ένα κοινοβούλιο υπό διάλυση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την οπτική των αριστερών πολιτικών, το σημαντικό ερώτημα είναι όχι γιατί τελείωσε τώρα η πολιτική φιλία μεταξύ του αριστερού Τσίπρα και του δεξιού-λαϊκιστή Καμμένου, αλλά κυρίως γιατί διήρκεσε τόσο πολύ. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ασυνήθιστη συμμαχία τους είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα και την εγκατάλειψη του μισητού μνημονίου. Είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε σχετική δεσμευτική συμφωνία», καταλήγει η Die Tageszeitung.