12 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΠΑΝΤΑ! Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ΔΗΣΥ προσπαθεί να μπλοκάρει την ψήφιση άρθρων, στα οποία συμφωνεί, με 180 ψήφους

Ένα ισχυρό πολιτικό παιχνίδι αναμένεται να παιχθεί τις επόμενες δύο μέρες για το ποια άρθρα του Συντάγματος πρόκειται να συγκεντρώσουν 180 ψήφους προκειμένου η επόμενη Βουλή να έχει τη δυνατότητα να τα αναθεωρήσει μόνο με 151 ψήφους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα άρθρα της αναθεώρησης στα οποία συμφωνεί μόνο με έναν βουλευτή και όχι με το σύνολο των βουλευτών του, προκειμένου έτσι να μπλοκάρει τη δυνατότητα αυτά τα άρθρα να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 180 ψήφων έτσι ώστε να μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή μόνο με την πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Με αυτή τη στάση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη υιοθετεί την άποψη Βενιζέλου, ο οποίος πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης είχε τονίσει πως δεν πρέπει κανένα άρθρο να ψηφιστεί στην παρούσα Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλετών προκειμένου η επόμενη Βουλή να οδηγηθεί σε μια αναθεώρηση που θα έχει συναινετικό και διακομματικό χαρακτήρα.

Η στάση αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενδεχομένως να ανοίγει την όρεξη στον ΣΥΡΙΖΑ στο να λειτουργήσει και εκείνος με τον ίδιο τρόπο στο άρθρο 32 που αφορά στη μη διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως μια τέτοια κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να βάλει έναν μεγάλο αριθμό βουλετών του να απέχουν από την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου προκειμένου να μη συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, θα ερμηνευτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ως προκαταβολική ομολογία ήττας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
iefimerida.gr