19 Φεβρουαρίου 2019

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ο «νταής» του υπουργείου Υγείας δίνει κάκιστο παράδειγμα

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει άλλες δύο περιπτώσεις άγριου ξυλοδαρμού εργαζομένων - Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) «φωτογραφίζει» το πρόσωπο που πυροδοτεί τέτοιες συμπεριφορές

Άλλες δύο περιπτώσεις άγριου ξυλοδαρμού εργαζομένων σε ισάριθμα νοσοκομεία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας για το εξουθενωμένο προσωπικό.

Το ένα συμβάν καταγράφηκε την Δευτέρα 11/2/2019 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» από Ρομά πατέρα ασθενούς παιδιού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και το άλλο, επίσης την περασμένη εβδομάδα, στο νοσοκομείο Καβάλας, με «πρωταγωνιστή» γιο ασθενή που απεβίωσε. Και στις δύο περιπτώσεις «θύματα» των βίαιων συμπεριφορών ήταν εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, νοσηλεύτρια και γιατρός, αντίστοιχα.

«Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία είναι απροστάτευτοι στις ενέργειες κάθε ατόμου με παραβατική συμπεριφορά που τα επισκέπτονται. Δεν προλαβαίνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να εξυπηρετήσουν το πλήθος των περιστατικών με συμπτώματα γρίπης και άλλων ασθενειών και έχουν και το μόνιμο φόβο μην φάνε ξύλο, επειδή δεν λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας στα Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κονδυλίων (ελλιπής φύλαξη, ανύπαρκτα μέσα προστασίας)» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος θεωρεί πως η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ.Παύλου Πολάκη ενισχύει τέτοιου είδους παραβατικές πράξεις: «Με τον Αν. Υπουργό Υγείας να εκθειάζει τη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, το κάθε κακοποιό στοιχείο θεωρεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κωλυσιεργία από τη μεριά των εναπομεινάντων εργασιακά εξουθενωμένων εργαζόμενων. Επιτέλους, πότε θα αφήσουν «τις τσάμπα μαγκιές» εκεί στο Υπουργείο και θα ασχοληθούν με τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίας;» καταλήγει.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει την κνητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» την Πέμπτη 21/2/2019 και τη συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, για το νέο κρούσμα ξυλοδαρμού καθώς επίσης και τα καθημερινά κρούσματα βίας από τα εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ο «νταής» στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει κάκιστο παράδειγμα

Με αφορμή το βίαιο περιστατικό που καταγράφηκε στο νοσοκομείο Καβάλας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και υποψήφιος πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατριικό Σύλλογο (ΠΙΣ), κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καλεί τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τους επαγγελματίες τυγείας «να αποτρέψουμε το νοσηρό φαινόμενο της επέκτασης της βίας εντός των νοσοκομείων», αλλά παράλληλα «φωτογραφίζει» το πρόσωπο που πυροδοτεί τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος του προσωπικού στο ΕΣΥ. «Ατυχώς όμως, η παρουσία «νταή γιατρού» στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να συμβάλλει στην αποτροπή των βίαιων επεισοδίων εναντίον ιατρών και στην ενίσχυση της ασφάλειας στα νοσοκομεία, δίνει κάκιστο παράδειγμα το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εμπέδωση του ορθού κλίματος στο χώρο της Υγείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Πέρα από την αυτονόητη απόλυτη καταδίκη με αγανάκτηση, για πράξεις αδιανόητες σε χώρους άσκησης της ιατρικής, απαιτείται και αποτελεσματική πολιτική αποτροπής τους. Η ιατρική είναι από τη φύση της συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, και γι’ αυτό πρέπει να ασκείται με ηρεμία και σεβασμό προς ασθενείς και γιατρούς. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με ενεργές δράσεις ώστε ανακόψουμε και να αποτρέψουμε το νοσηρό φαινόμενο της επέκτασης της βίας εντός των νοσοκομείων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ