19 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μιχ. Καλογήρου κρατά ίσες αποστάσεις από Πολάκη-Στουρνάρα -«Οχι εντυπώσεις ασυλίας, αλλά ούτε ομηρίας»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μετά την εντολή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση της υπόθεσης της τηλεφωνικής επικοινωνίας Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε από το βήμα της Βουλής να ανακαλέσουν όλοι εκείνοι που είχαν μιλήσει για κατάλυση του κράτους δικαίου.

«Θέσατε τον προβληματισμό τι θα γίνει με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη και τα δημοσιεύματα σχετικά με την συνομιλία μεταξύ Πολάκη και Στουρνάρα.

Μας πρόλαβε η δικαιοσύνη, διαβάζουμε ότι έχει υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για να ερευνηθεί τι έχει τελεστεί και τι όχι. Να ανακαλέσετε λοιπόν όσοι από σας μιλήσατε για ένα παρακράτος και για ένα κράτος δικαίου που σε αυτή τη χώρα έχει καταλυθεί.  Δεν  έχει αφεθεί καμιά υπόθεση που να βασανίζει τη δημόσια κουβέντα η οποία να μην οδηγείται, όταν υπάρχει λόγος να διερευνηθεί, εκεί που πρέπει. Πότε έγινε αυτό ξανά;»

Μάλιστα ο κ. Καλογήρου επιτέθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ και της  Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επί των ημερών τους μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς καθυστέρησαν να εκδικαστούν.

«Ποιοι καθυστέρησαν την δικαιοσύνη; Γιατί δικάζονται το 2018 και το 2019 οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς; Πόσα χρόνια έχουν λιμνάσει και για ποιους λόγους;»

Ο κ.Καλογήρου επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις στην υπόθεση Πολάκη, λέγοντας:

«Δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις ασυλίας για κανένα πολιτικό πρόσωπο αλλά  ούτε και καθεστώς ομηρίας για κανέναν. Να τελειώσει αυτή ιστορία. Όσον αφορά το κράτος δικαίου, η χώρα αυτή είναι χώρα δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη αναπνέει, προχωράει, κάνει αυτό που κάνει και όταν ακούει υπερβολές και τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια, συνήθως γυρίζει την πλάτη.

Το πρόβλημα για όλους είναι ότι γυρίζουν την πλάτη και οι πολίτες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί».

Μάλιστα, ο κ. Καλογήρου μίλησε και για περιπτώσεις όπου η αντιπολίτευση κατέθεσε επίκαιρες ερωτήσεις ζητώντας να πληροφορηθεί για δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Γίνονται επίκαιρες ερωτήσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις και το έχετε κάνει όλοι σας. Έχετε φέρει εδώ να συζητήσουμε υπόθεση που εκκρεμεί σε ανακριτή. Τι κάνουμε, γίναμε δικαστήριο; Το πότε γίνεται δικαστήριο το σώμα της Βουλής το λέει ο νόμος και το Σύνταγμα. Τότε δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί λέμε ότι το πολιτικό σχόλιο είναι μια πολιτική δήλωση, η οποία ασφαλώς πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο μέτρο, γιατί το μετρό μπορεί να καταλήξει και σε αποτέλεσμα. Εγώ δεν θα κάνω τον εισαγγελέα, τον δικαστή, τον κατήγορο, τον μάρτυρα, ούτε το δικηγόρο υπεράσπισης κανενός», είπε.