Του Προκόπη Χατζηνικολάου
«Αν βαθμολογούσα την πρώτη έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης με 8, τη δεύτερη τη βαθμολογώ με 6,5», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία χρειάζεται μία ισχυρή τονωτική ένεση διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί στα βράχια.
Είναι ενδεικτικό ότι τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χωρίς η κυβέρνηση να έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους, οι εξαγωγές έχουν φθίνουσα πορεία συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ οι επενδύσεις αποτελούν ζητούμενο. Εάν μάλιστα ελέγξει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο κόβει από τις επενδύσεις για να τις κάνει μερίσματα.
Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, ο βαθμός προόδου της Ελλάδας είναι κατώτερος από αυτόν της πρώτης έκθεσης που είχε δοθεί την 21η Νοεμβρίου του 2018 στη δημοσιότητα. Η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο θα είναι πιο αυστηρή και θα μεταφέρει ένα χαρακτήρα απογοήτευσης των θεσμών από την τελευταία αποστολή τους στην Αθήνα από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά παρέμεινε στάσιμη σε βασικά τραπεζικά προαπαιτούμενα της 2η αξιολόγησης, όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια» και ο διάδοχος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Ενοχλημένη είναι οι θεσμοί για την περιορισμένη έως μηδενική αντιμετώπιση του δημοσίου στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στην απόφαση με πρωτοβουλίας της Αθήνας της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ένα ακόμη εξάμηνο ως τον Ιούνιο του 2019. Δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των υπουργείων στο EWG να ζητήσουν εξηγήσεις ή ακόμη και ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ για τη μη εφαρμογή του μέτρου.
Και όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα φύγει από την σύνοδο του Μαρτίου χωρίς την εκταμίευση της δόσης δεδομένου ότι οι 16 μεταρρυθμίσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Όπως προαναφέρθηκε στην έκθεση θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην περικοπή του ΠΔΕ, το οποίο τα τελευταία 4 χρόνια έχει περικοπεί κατά 1,8 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα επιδόματα και τα μερίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 446 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μέρισμα ύψους 717 εκατ. ευρώ. Το επόμενο έτος το μαχαίρι στις επενδύσεις έφθασε τα 800 εκατ. ευρώ.
Για το 2019 η κυβέρνηση, ελεύθερη πλέον από τους πιστωτές, σχεδιάζει και καταθέτει τον πρώτο δικό της προϋπολογισμό. Με το... καλημέρα οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται κατά 550 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μείνει στα 6,75 δισ. ευρώ το 2020 (μένει να το δούμε) και μετά θα αυξηθεί οριακά στα 7 δισ. ευρώ όπου θα παραμείνει έως και το 2023.
https://www.liberal.gr/arthro/241825/oikonomia/2019/puknonoun-ta-sunnefa-stin-oikonomia---apomakrunetai-to-senario-ektamieusis-tis-dosis2.html