12 Φεβρουαρίου 2019

Νέα πρόκληση: Χάρτης απεικονίζει ως τουρκικές Θράκη, Κύπρο και νησιά Αιγαίου [εικόνες]

Ενας χάρτης – πρόκληση, που φανερώνει περίτρανα τα πιστεύω και τις προσδοκίες των νοσταλγών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εμφανίστηκε προ ημερών σε ένα πάρκο, στο Αφιόν Καραχισάρ της κεντρικής Τουρκίας.

Ο χάρτης, που φέρει την επίσημη σφραγίδα του δήμου του Εμιρντά (Emirdağ), τοποθετήθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο της περιοχής, Ουγούρ Σερντάρ Καργκίν, ο οποίος υπάγεται στο MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος).



Ο χάρτης έξω από το πάρκο «Αλπαρσλάν Τουρκές» / Φωτογραφία: Δήμος Emirdag

Στην ευκρινή ταμπέλα που «βλέπει» στον δρόμο, εικονίζονται σαν να ανήκουν στην Τουρκία η Θράκη, η Κύπρος και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και εδάφη της Συρίας και του βορείου Ιράκ.


O ίδιος χάρτης με το φως της ημέρας / Φωτογραφία: Δήμος Emirdag

Να σημειωθεί ότι το πάρκο πήρε το όνομά του από τον Αλπαρσλάν Τουρκές, έναν Τούρκο εθνικιστή πολιτικό που το 1945 δικάστηκε για ρατσιστικά και φασιστικά εγκλήματα, και το 1960 είχε ενεργό συμμετοχή στο στρατιωτικό πραξικόπημα που «έριξε» τον Αντνάν Μεντερές.


O Αλπαρσλάν Τουρκές, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων / Φωτογραφία: Wikipedia

Ο Αλπαρσλάν θεωρείτο ως ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, τις εικόνες του προκλητικού χάρτη «τράβηξε» ένας Τούρκος πολίτης ο οποίος ενοχλήθηκε από το θέαμα και θέλησε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά.


To δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δήμου. Δεξιά εικονίζεται ο Ουγούρ Σερντάρ Καργκίν / Φωτογραφία: Δήμος Emirdag