11 Φεβρουαρίου 2019

Ξήλωσαν ονομασία στρατοπέδου... ήταν Α/στράτηγος εκτελεσθείς απ' τους κομμουνιστές

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ: Κατόπιν εντολής του ΣΥΡΙΖΑιου ΑΝΥΕΘΑ και με την υπογραφή του νέου Α/ΓΕΣ Στρατηγού Καμπά (φώτο) ξηλώνεται η ονομασία του Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» (έδρα της ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, βασανισθέντος και εκτελεσθέντος από την κομμουνιστική ΟΠΛΑ.


Σύμφωνα με την, από 19 Μαρτίου 1975, Διαταγή του Γ.Ε.Σ, στο στρατόπεδο που εδρεύει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς (Σ.Μ.Υ) δίδεται το όνομα του Στρατηγού Χρήστου Καβράκου.

Από τα τηρούμενα στο αρχείο της Δ.Ι.Σ/Γ.Ε.Σ στοιχεία για το Στρατηγό Καβράκο προκύπτει ότι  ο υπόψη Αξιωματικός γεννήθηκε στα Τρίκαλα το έτος 1882.Προερχόταν από τη Σ.Μ.Υ και την 1-10-1913 ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός ενώ σε αποστρατεία τέθηκε αυτεπαγγέλτως, λόγω ορίου ηλικίας, προαγόμενος στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό και ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας καθώς και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Μάρτιο του 1941, ως Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας,ενώ τιμήθηκε κατ’ επανάληψη για την πολεμική του δράση με όλες τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές.

Την 27η Απριλίου 1941 οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, αποτελούμενες από τον Στρατηγό Καβράκο Χρήστο,Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Αττικής–Βοιωτίας, τον Πεζόπουλο Κωνσταντίνο,Νομάρχη Αττικής–Βοιωτίας, ως Πολιτικό Διοικητή της πρωτεύουσας και τους Δημάρχους Αθηνών–Πειραιώς,Πλυτά Αμβρόσιο και Μαμούσκο Μιχαήλ αντίστοιχα,παρέδωσαν την πόλη των Αθηνών στους Γερμανούς μετά την κατάρρευση του μετώπου και την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβερνήσεως, όπως προβλεπόταν από τους όρους εκείνης της συνθηκολόγησης.

Περί στρατηγού Χρήστου Καβράκου

Πόθεν λοιπόν προέρχεται η μήνις και η πολεμική εναντίον του από τον κ.Γκόγκο και κάποιους άλλους αριστερών αντιλήψεων συμπολίτες μας;Η απάντησις είναι σύνθετη και έχει σχέση με τις ταραγμένες εποχές που έζησε η Ελλάς από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι και την λήξη του συμμοριτοπολέμου το 1949 στις οποίες έζησε και έδρασε και ο Καβράκος.Κατηγορούν τον άνδρα οι κατήγοροί του οτι ως στρατιωτικός διοικητής Τρικάλων την 2 Φεβ. 1925 διέταξε πυρ  με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ατόμων και τον τραυματισμό 25 στα πλαίσια μιας -κατ’αρχήν-αγροτικής εξέγερσης τότε.Ξεχνούν όμως να αναφέρουν οτι δημοσιεύματα της εποχής(εφημερίς Θάρρος 1925)και αστυνομικές αναφορές αποκάλυψαν οτι η εξέγερση ουδόλως ήτο καθαρώς αγροτική,ήτο πολιτική και κατηυθύνετο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος,το οποίο υπακούοντας στις διαταγές της Μόσχας και της Εργατικής Διεθνούς Κομιντέρν του Λένιν τότε,προσπαθούσε και στην Ελλάδα να δημιουργήσει εξεγέρσεις και εργατική επανάσταση και οι αγροτικές εξεγέρσεις προσέφεραν ευκαιρίες αναταραχής.Η ανεξέλεγκτη κατάσταση,η απειλή κατά της ζωής του τότε Νομάρχη και του προσωπικού της Νομαρχίας και κυρίως μια πέτρα διαδηλωτών που έσπασε τα δόντια ενός στρατιώτη ήταν το φυτίλι του πυρός εναντίον των απειλούντων την τάξη και ασφάλεια πολιτών και στρατιωτών,δεδομένου οτι ,όπως έγραψε και ο Τύπος την επαύριον των γεγονότων πολλοί κομμουνιστές »εξεκένωσαν τα περίστροφά των» τις τρομερές εκείνες ώρες.Ο ανθρώπινος παράγων και το ανίκητο συναίσθημα της άμυνας πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψιν για να εξηγηθούν τα γεγονότα εκείνης της τρομερής ημέρας.Εκείνες τις εποχές τα κράτη της Ευρώπης ήταν αυστηρά απέναντι στους βανδάλους και ταραχοποιούς,δεν τους χά’ι’δευαν όπως κάνουμε τώρα.Το πυρ λοιπόν ήταν πράξη αυτοάμυνας και σύμφωνο με τα δεδομένα της εποχής κατά την οποία »το φάντασμα του Κομμουνισμού ίπτατο πάνω από την Ευρώπη» και ουδόλως ήτο εγκληματική και αυθαίρετη πράξη του Καβράκου,ο οποίος πριν τα πυρά έκανε ό’τι μπορούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα,πλην εις μάτην.

Αλήθεια,μπορούν οι κατήγοροι του ανδρός να μας εξηγήσουν διατί το Επιτελείο δεν δίωξε τον Καβράκο για το πυρ του 1925,απεναντίας το 1940 τον βρίσκουμε στρατηγό-διοικητή της 12ης Μεραρχίας;

Κατηγορούν επίσης τον άνδρα οτι ήτο στρατοδίκης το 1935 στο στρατοδικείο που καταδίκασε σε θάνατο τους Βενιζέλο και Πλαστήρα.Μα,κύριοι,οι δυο αυτοί ήταν πραξικοπηματίες και μάλιστα ήθελαν να κυβερνήσουν την Ελλάδα δικτατορικώς,όπως ο ίδιος ο Βενιζέλος παρεδέχθη.Τι έπρεπε να κάνει και το Κράτος και το Στρατοδικείο και ο Καβράκος;Αρκετά με την υποκρισία σ’αυτόν τον τόπο.

Ως στρατιωτικός διοικητής Αθηνών παρέδωσε την πόλη στους Γερμανούς το 1941,λένε επίσης.Παραλείπουν όμως να μας πουν οτι η ειρηνική παράδοση των Αθηνών ήτο βασικός όρος τηω ανακωχής που όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές υπέγραψαν με τους Γερμανούς τότε και βάσει αυτής σώθηκε ο ελληνικός στρατός από την αιχμαλωσία και την αποστολή στην Γερμανία ως σκλάβων.Ετυχε να είναι ο Καβράκος αυτός στον οποίον έλαχε ο κλήρος της παράδοσής.Αυτό είναι τήρηση συμφωνίας ανακωχής και όχι έγκλημα.

Ο Καβράκος βρήκε φρικτό θάνατο με ανείπωτα βασανιστήρια στα χέρια της ΟΠΛΑ,του πλέον δολοφονικού χεριού τότε τον Δεκέμβριο 1945 του ΚΚΕ,το οποίο είχε ήδη στασιάσει εναντίον του Κράτους και δεν »τον εκτέλεσαν αναρχικοί»,όπως αναφέρει ο κ. Γκόγκος,προσπαθώντας να απαλλάξει των ευθυνών τους τα πιο φονικά όργανα του στασιαστικού τότε κόμματος.Αυτό και μόνο είναι αρκετό να τον εντάξει στους μάρτυρες του έθνους μας και να δικαιολογήσει επαρκώς την απόδοση του ονόματός του στο στρατόπεδο της ΣΜΥ.Συμβουλεύω τον κ.Υποναύαρχο,ο οποίος,από ό’τι πληροφορούμαι έχασε συγγενή του στην εξέγερση του 1925(πράγμα για το οποίο έχει την συμπάθειά μου και για όλους τους νεκρούς εκφράζω την θλίψη μου) να μην επιτίθεται στην μνήμη του στρατηγού Καβράκου,διότι τα γεγονότα οφείλουμε πάντα να τα κρίνουμε με το πρίσμα της εποχής των και δεύτερον διότι ένα προσωπικό του θέμα ουδόλως πρέπει να γίνεται πολιτικό.Οι μετονομασίες των στρατοπέδων δεν γίνονται με γινάτια.Οι δημόσιες Αρχές του τόπου οφείλουν να το εξηγήσουν αυτό στον άνθρωπο και να τον αποπέμψουν εις τα ίδια,χωρίς η μικρή μας κοινωνία να προβληματίζεται ή και να διαιρείται για γεγονότα μιας άλλης εποχής,τα οποία δεν ερμηνεύονται με όρους της σήμερον.Η κάθε πλευρά έχει και τα δικά της δίκαια και ο γράφων θεώρησε καθήκον του να υπερασπισθεί την μνήμη ενός ανθρώπου την στιγμή που ουδείς άλλος δεν ευρέθη να το κάνει.

Ιωάννης Ξηρός

Ταξίαρχος ε.α.

Ξηλώνεται το όνομα του στρατηγού Καβράκου από τη ΣΜΥ -Απόφαση ΓΕΣ

Το νέο προήλθε απ’ την από 7/2/2019 επιστολή του ΓΕΣ προς τον Σύλλογο Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας-Ιονική Ενότητα (!!!), που, απαντώντας σε προηγηθείσες δικές του επιστολές, γνωστοποιεί πως «κατόπιν εντολής του κ. ΑΝΥΕΘΑ έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μετονομαστεί το… Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ»… που εδρεύει η ΣΜΥ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, το νέο ήταν χαρμόσυνο για την περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

Επιτέλους, ήρθε η δικαίωση!

Δικαίωση για την ιστορική αλήθεια που δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα.

Δικαίωση για όσους αγωνίστηκαν για την ιστορική αλήθεια.

Δικαίωση για τη δημοκρατία που πέταξε από πάνω της μια ασέλγεια δεκαετιών.

Δικαίωση για την πατρίδα που την είχαν υποχρεώσει να τιμά τους θύτες της!

Δικαίωση για τον Τρικαλινό Λαό που απαλλάχτηκε απ’ το χουντικό άγος να φέρει το ιστορικό Στρατόπεδο της πόλης του το όνομα ενός διάσημου δοσίλογου, ναζιστή, αλλά και δολοφόνου απλών τρικαλινών πολιτών που είχαν εξεγερθεί για το ψωμί και το δίκιο.

Η απόφαση της Πολιτείας να αφαιρέσει το όνομα του Καβράκου (ο οποίος παρέδωσε την Αθήνα στον Χίτλερ, δολοφόνησε εργάτες και αγρότες στην εξέγερση του ’25, ψευδόρκησε στη δίκη για το Κιλελέρ,

καταδίκασε σε θάνατο το ’35 τους Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα, που είναι συνένοχος για πολλά ακόμα εγκλήματα κατά του λαού και της πατρίδας) και να προχωρήσει στη μετονομασία του Στρατοπέδου είναι ιστορική.

Η απόφαση αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, αποτέλεσμα αγώνα και προσπαθειών που κράτησαν πάνω από δέκα χρόνια.

Η σημερινή ημέρα της δικαίωσης μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.

Από το 2008 αγωνίζεται αδιάλειπτα η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας, ενώ το μέλος της Νίκος Γκόγκος, Υποναύαρχος ε.α., είχε ξεκινήσει τον αγώνα κατά του Καβράκου κάποια χρόνια νωρίτερα.

Μεγάλη ώθηση στον αγώνα μας για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μάλιστα απ’ το κέντρο (την Αθήνα) έδωσε τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας-Ιονική Ενότητα (που αριθμεί χιλιάδες μέλη).

Καταλυτική ίσως υπήρξε η δουλειά που έκανε με τις άκρως τεκμηριωμένες έρευνές της η Χρηστίνα Σωτήρχου, μέλος της Ιονικής Ενότητας, που αποκάλυψε πλήρως και με ατράνταχτα νέα στοιχεία τον προδοτικό και εγκληματικό ρόλο του Καβράκου στην Ιστορία της Ελλάδας.

Άξιοι επαίνων είναι και πολλοί άλλοι ιστορικοί, αρθρογράφοι, ερευνητές, μελετητές και μαχητικοί συμπολίτες μας που συνέβαλαν μ’ οποιοδήποτε τρόπο στο ιστορικό ξεσκέπασμα του Καβράκου.

Ο μείζων στόχος επετεύχθη: το όνομα του Καβράκου ξηλώθηκε απ’ το Στρατόπεδο!

Ο ελάσσων στόχος δεν μπορεί να περιμένει: το όνομα του Καβράκου πρέπει να ξηλωθεί άμεσα από δρόμο των Τρικάλων!

ΣΜΥ: Από στρατόπεδο Καβράκου σε στρατόπεδο Σαράφη;

Η κατάργηση του ονόματος του στρατηγού Καβράκου από την ΣΜΥ, έχει ανοίξει θέμα ονοματολογίας στα Τρίκαλα, όπου είναι και η έδρα της ΣΜΥ.

Σύμφωνα με την διαδικασία, η ίδια η Σχολή θα πρέπει να προτείνει στο υπουργείο κάποια ονόματα ιστορικών προσώπων για να γίνει η επιλογή του νέου ονόματος.

Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα στρατόπεδα. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων που έχει δοθεί από την πλευρά του υπουργείου, είναι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν βέβαια και φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να μην δοθεί κάποιο όνομα, αλλά όπως και στην Σχολή Ευελπίδων να ονομάζεται στρατόπεδο Μονίμων Υπαξιωματικών.

Παρόλα αυτά, στα Τρίκαλα υπάρχουν προτάσεις για μετονομασία του στρατοπέδου σε στρατόπεδο Σαράφη για να τιμηθεί ο στρατηγός του ΕΛΑΣ που ήταν και απόφοιτος της ΣΜΥ.

Ο Στέφανος Σαράφης, ο οποίος κατάγεται από τα Τρίκαλα και ήταν απόφοιτος της ΣΜΥ, ήταν ηγετική φυσιογνωμία των κομμουνιστοσυμμωριτών του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δεξί χέρι του σφαγέα Άρη Βελουχιώτη, γνωστού και ως «Σουλτάνα».

armyvoice.gr