13 Φεβρουαρίου 2019

Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης - «κουρελού» δεν έχει πλέον όρια

Σκληρή απάντηση έδωσε η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια του Μαξίμου και του Γιώργου Κατρούγκαλου να διαψεύσουν όσα ειπώθηκαν παρουσία 20 δημοσιογράφων αλλά και των Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και Ευάγγελου Βενιζέλου και  σχετικά με το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του κόμματός τους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχει πλέον όρια» αναφέρεται σε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «υπό το βάρος της αντίδρασης της Νέας Δημοκρατίας, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

«Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει.» αναφέρεται χαρακτηριστικά με την Πειραιώς να δηλώνει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο πανικός της κυβέρνησης είναι δεδομένος αφού απεργάζεται ακόμη και σχέδιο καταψήφισης της δικής της πρότασης μεσώ αποχής δηλαδή μέσω της τακτικής της... γκαζόζας.

Η προσπάθεια του Γιώργου Κατρούγκαλου να τα μαζέψει δύο ώρες μετά δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στο κυβέρνών κόμμα το οποίο ενδεχομένως να θεωρεί πως δύναται να πετύχει την υλοποίηση των σεναρίων περί «δεξιάς παρένθεσης» σέρνοντας για μια ακόμη φορά τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πανικός προκλήθηκε μετά τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέας Δημοκρατίας και τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να ψηφίσει ακόμη και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου 32.

Κίνηση που θα επέτρεπε την αλλαγή του από την επόμενη Βουλή και την κατάργηση της σύνδεσης που αυτό περιλαμβάνει μεταξύ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της διενέργειας εθνικών εκλογών.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Νωρίτερα, το Μαξίμου είχε εκδώσει ανακοίνωση η οποία ανέφερε τα εξής: "Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.

Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης".