Σε εκδήλωση στην Κρήτη, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε τον ανασχηματισμό και τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό και τη μετακίνηση στο κυβερνητικό σχήμα των Θάνου Μωραϊτη και Αγγελου Τόλκα, πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με καυστικό τρόπο η πρώην υπουργός «Εγώ είχα ξεχάσει ότι υπήρχαν αυτά τα στελέχη. Μου θυμίζει λιγάκι την προσπάθεια που ψάχνει κάποιος στα αζήτητα να βρει κάποιος κάτι σε δύσκολες στιγμές. Είναι βεβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την ιδέα της κεντροαριστεράς με ανθρώπους εξαιρετικά μειωμένης επιρροής».
Τέλος ως προς τον χρονικό ορίζοντα των εθνικών εκλογών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η κυβέρνηση να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και των εκλογών αυτοδιοίκησης, να πάρει το μήνυμα του λαού και να επιβιώσει άλλους πέντε μήνες. «Φαντάζομαι ότι θα φροντίσει να το αποφύγει» όπως είπε.
Επίσης, στην απουσία κοινής εθνικής γραμμής τα τελευταία χρόνια αλλά και στις αδυναμίες της συμφωνίας των Πρεσπών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αναφέρθηκε η κα Μπακογιάννη.
"Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως η μόνη περίοδος που εγώ έχω ζήσει που οι επαφές μεταξύ των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν ή είναι εξαιρετικά λίγες. Αυτό οδήγησε και σε αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών που έχει δομικές αδυναμίες, οι οποίες ενδεχομένως, επειδή το περιβάλλον ήταν εξαιρετικά θετικό για μια τέτοια συμφωνία, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής σε μια εποχή που τα Βαλκάνια βρίσκονται σε γενικότερη αστάθεια" όπως είπε
Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για προσπάθεια βελτίωσης ορισμένων προβληματικών σημείων στη συμφωνία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της "Β. Μακεδονίας" στην Ε.Ε. Ωστόσο, όπως είπε η συμφωνία είναι διεθνής και οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την αποδεχτεί.
Σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την απογοήτευσή της για την καταψήφιση του άρθρου που αφορούσε στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών:
"Ήμουν χθες στην Κύπρο και μίλησα με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν και οι δυο ήταν αν ψηφίστηκε το 16, δηλαδή το άρθρο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όταν τους είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε μέχρι τέλους να μην ψηφιστεί, οι άνθρωποι πανηγύριζαν, γιατί για την Κύπρο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι 7% του ΑΕΠ. Η Κύπρος έχει τώρα που μιλάμε 45.000 ξένους φοιτητές και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ξεκινά μια εκπαιδευτική διπλωματία, ιδιαίτερα στις χώρες του κόλπου για να φέρει περισσότερους φοιτητές στην Κύπρο. Αν η Ελλάδα χθες είχε ψηφίσει την αλλαγή, θα διεκδικούσαμε και εμείς ένα μερίδιο αυτής της αγοράς. Λυπάμαι αφάνταστα γι' αυτή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια απόφαση τελείως στενοκέφαλη, μια απόφαση που δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ακόμα και στη Βόρειο Κορέα και στην Κούβα υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο τελευταίος των Μοϊκανών εννοεί να αφήσει την Ελλάδα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το δεύτερο άρθρο που λυπάμαι που δεν αναθεωρείται είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Για άλλη μια φορά και εκεί εθελοτυφλούμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ονομάζουμε δάση περιοχές που είναι ολόκληρες πόλεις, όπως το Πέραμα. Μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα χάθηκε χθες"
Πηγή: flashnews