27 Απριλίου 2019
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΤΟΥΜΕ :)) Γιατί τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση
[Όπως λέει κι η διαφήμιση της Βίκος Κόλα "θα φας τη μαγειρίτσα, να μην τη σπρώξεις και με λίγο αρνί να πάει κάτω; Και τα αυγά; Αφού τα έσπασες πρέπει να τα φας γιατί θα χαλάσουν! Και το τσουρέκι; Τζάμπα το φτιάξανε οι γυναίκες; Δεν πρέπει να το δοκιμάσεις;" ΓΑΜ@ΣΕ ΤΑ ΠΑΛΙ!]
Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο, στο οποίο δεσπόζει το κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Γιατί όμως τρώμε τη μαγειρίτσα τη συγκεκριμένη βραδιά;
Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.
Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.
Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την αυριανή κατανάλωση κρέατος μετά από την αποχή(νηστεία).
Ο συμβολισμός της κρύβεται στα χορταρικά, τα οποία συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους.
Πάσχα στα Εβραϊκά σημαίνει «έξοδος».
Για τους Χριστιανούς, Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.