21 Μαΐου 2019

Μετακομίζω, γιατί «μαυρίζω» την Δούρου

Του Σάκη Μουμτζή

Είπα προχθές στην σύντροφο μου: «Μαρία ετοιμάσου, μετακομίζουμε στην Αθήνα». Με κοίταξε αδιάφορα και μου είπε: «τώρα βλέπω μια ταινία, ηρέμησε». Της απαντώ εκνευρισμένος, υψώνοντας την φωνή μου: «βλέπεις αυτά;» και της δείχνω τα διαφημιστικά σποτάκια της Δούρου.

Τα έβλεπε και δεν πίστευε στα μάτια της και στ΄αυτιά της. «Αν είναι δυνατόν», είπε εξουθενωμένη με αυτά που είδε και άκουσε. «Θα πρέπει να της δώσουν ένα καλό μάθημα οι ψηφοφόροι».

Πράγματι, σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος της υποσαχάριας Αφρικής ένας πολιτικός που κουβαλά την πολιτική ευθύνη για 130 θανάτους, θα είχε πάει ήδη στο σπίτι του. Στην Ελλάδα του 4ου Κόσμου, η Ρένα Δούρου επαναδιεκδικεί την υπερνομαρχία προβάλλοντας προκλητικά διαφημιστικά σποτάκια στα οποία εμφανίζεται είτε ως ακκιζόμενη, ανέμελη μεγαλομπεμπέκα, είτε θυμίζοντας, χωρίς ίχνος ντροπής, αυτά τα τραγικά που συνέβησαν στο Μάτι.

Τι συμβαίνει με αυτήν την γυναίκα;

Τίποτα το διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει και σε όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στερείται και αυτή των στοιχειωδών ηθικών αρχών και ως εκ τούτου διαθέτει άπειρα αποθέματα κυνισμού. Η πολιτική έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τους ηθικούς κανόνες.

Δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη προσωπικής πολιτικής ευθύνης για τις τραγωδίες στο Μάτι και στην Μάνδρα. Έχασαν την ζωή τους πάνω από 130 άνθρωποι. Απίστευτος αριθμός.

Κι όμως η ίδια πιστεύει πως στάθηκε απλώς άτυχη γιατί συνέβησαν όλα αυτά στην θητεία της. «Έκατσαν στην βάρδια της», όπως είπε, λες και ο πολιτικός κρίνεται μόνον στα εύκολα.

Πράγματι, τα διαφημιστικά σποτάκια της εν λόγω κυρίας προκαλούν, γιατί φανερώνουν πως ό,τι συνέβη ήταν απλώς ένα άτυχο συμβάν, και η ζωή συνεχίζεται ξένοιαστα με «κούνια μπέλα» και χαζοχαρούμενα γελάκια. Πλήρης κατάπτωση.

Θυμάμαι την νύχτα που κέρδισε την υπερνομαρχία το 2014, όταν ντυμένη στα ροζ, σε κατάσταση πανηγυρικής μέθης, χόρευε το ζεϊμπέκικο της υπό τα παλαμάκια των ψηφοφόρων της. Τελικά αποδείχθηκε πως την νίκη της την έδωσε ο Μαρινάκης που «ντήλαρε» τότε με τους Συριζαίους.

Μετά από πέντε χρόνια από αυτήν την «μαγική» εικόνα, έμειναν σκόνη και θρύψαλα. Η ίδια έχει ποινικές εκκρεμότητες, η εκλογική συντριβή της θεωρείται βεβαία και στο εσωκομματικό παιχνίδι θεωρείται «τελειωμένη». Πριν τις «στραβές που της έκατσαν», με την αίγλη και το κύρος της υπερνομαρχίας, εθεωρείτο μια από τις διάδοχες καταστάσεις του Α.Τσίπρα.

Ο «μικρός», άριστος στις εσωκομματικές ραδιουργίες, την «εκτέλεσε» πολιτικά χρίζοντας την και πάλι υποψήφια. Γνωρίζει πως μια εκλογική συντριβή τον απαλλάσσει από μιαν ενοχλητική αντίπαλο.

Βλέποντας για πολλοστή φορά τα σποτάκια της ντροπής, που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, σκέφτομαι πόσο συμπαθής έχει γίνει ο Πατούλης. Μπροστά της φαντάζει κολοσσός της πολιτικής. Γίγας.

Συνεπώς, η πρόθεση μου να μεταδημοτεύσω έχει πλήρη πολιτική αιτιολόγηση. Απλώς δεν με παίρνει ο χρόνος. Αν μπορούσα θα το έκανα.

Η συντριπτική καταψήφιση της Δούρου είναι καθήκον των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, καθώς είναι και φόρος τιμής των 130 νεκρών που «έκατσαν στην βάρδια» της κυρίας.

https://www.liberal.gr/apopsi/metakomizo-giati-isonmaurizosin-tin-dourou/252505