17 Ιουνίου 2019

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΝ! Πωλητήριο σε νεκροταφεία και εκκλησία!

Τα… ρέστα της έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές, «βγάζοντας στο σφυρί» και δημόσιες επιχειρήσεις, εμβληματικά και ιστορικά ακίνητα –ακόμα εκκλησιές και… νεκροταφεία–, προκειμένου να προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να δείξει ότι έχει εγκαταστήσει δίαυλο επικοινωνίας με τις διεθνείς αγορές.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, αναρτήθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση, από ιδιώτες, του μεγαλοπρεπούς Ολυμπιακού Σταδίου στην Καλογρέζα, του λιμανιού της Μυκόνου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες κρουαζιερόπλοια και υπερπολυτελείς θαλαμηγούς, και μιας έκτασης έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκονται δυο συμμαχικά νεκροταφεία και η Εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου.

Προτεραιότητα το Στάδιο

Σε ό,τι αφορά το Ολυμπιακό Στάδιο, προηγήθηκε ένας διαγωνισμός, προκειμένου να δοθούν προς ενοικίαση συγκεκριμένοι χώροι, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε. Συγκεκριμένα αναζητήθηκαν ιδιώτες οι οποίοι θα είχαν την πρόθεση να επενδύσουν μισθώνοντας τρεις εκτάσεις για την επόμενη 20ετία.

Ειδικότερα, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» έβγαλε αρχικά προς μίσθωση τρεις εκτάσεις συνολικής επιφάνειας περί τα 35.000 τ.μ. γύρω από το συγκρότημα, προχωρώντας για τον σκοπό αυτόν σε ανοικτό, δημόσιο, πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές, ζητώντας από τους υποψηφίους, πέραν του μισθώματος, να επενδύσουν κεφάλαια τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ για έργα που θα γίνουν στα εν λόγω ακίνητα.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τις εκτάσεις, επρόκειτο για α) χώρο 20.026 τ.μ. που προορίζεται για τη διοργάνωση εκθέσεων, για αθλητικές (γήπεδα, παιδότοποι κ.λπ.) αλλά και εμπορικές χρήσεις, με την επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται στον επενδυτή να κατασκευάσει ελαφριά λυόμενη μεταλλική ή μη κατασκευή μέχρι 1.500 τ.μ. (σ.σ. η τελευταία μάλιστα θα πρέπει να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική φιλοσοφία του ολυμπιακού συγκροτήματος του Αμαρουσίου), β) χώρος στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 13.735 τ.μ. για χρήση ως πάρκινγκ και γ) δύο pavilions, το ένα 565 τ.μ. στην είσοδο του ΟΑΚΑ αριστερά από τη λεωφόρο Κύμης και το άλλο 212 τ.μ. στην είσοδο του ΟΑΚΑ δεξιά από τον σταθμό «Ειρήνη», για εμπορική χρήση.

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει όλες τις τεχνικές διαδικασίες για τη μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρότι η κοινοπραξία «Athens Alive» είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την εξαίρεση υπαγωγής του ΟΑΚΑ από το νέο Υπερταμείο, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το πρότζεκτ.

Νεκροταφεία και εκκλησίες

Την ανησυχία του για τη μεταβίβαση ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου εξέφρασε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Όπως αναφέρει, μεταξύ των 29 αυτών ακινήτων που περνούν στο Υπερταμείο περιλαμβάνονται και τα Συμμαχικά Νεκροταφεία (Ζέιτενλικ), το Ινδικό Νεκροταφείο, το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το διδακτήριο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου!

«Χρυσάφι» το λιμάνι της Μυκόνου

«Ο νέος λιμένας Μυκόνου χωροθετείται στις βορειοδυτικές ακτές της νήσου, στη θέση Τούρλος, και σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον υφιστάμενο παραδοσιακό λιμένα έμπροσθεν της Χώρας. Η υποδομή του εμπορικού λιμένα συνίσταται από επιμήκη τεχνητή νησίδα μήκους περί τα 640 μ. και επιφάνειας περίπου 48 στρεμμάτων, η οποία συνδέεται με την ακτή μέσω γέφυρας πρόσβασης, καθώς και από χερσαίους χώρους στην παράκτια ζώνη, συνολικής επιφάνειας περί τα 54 στρέμματα. Η χωροθέτηση του λιμένα της Μυκόνου προβλέπει χρήσεις ακτοπλοΐας, κρουαζιέρας και μαρίνας». Έτσι περιγράφεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, στην πρόσφατη ανάρτηση, το λιμάνι της Μυκόνου στους επίδοξους επενδυτές. Τα έσοδά του δεκάδες εκατομμύρια, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2018 το επισκέφθηκαν… 630 κρουαζιερόπλοια σε σχέση με το 2017, που ο αριθμός τους ήταν 501!

Παραχωρούνται η… ιστορία και οι αγώνες

Τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης του καθολικού νεκροταφείου του Αγίου Βικεντίου και Παύλου, στον ίδιο χώρο, αλλά και της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων των Λαζαριστών σε νοσοκομείο.

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων: Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες. Σερβικός τομέας: 7.500. Ιταλικός τομέας: 3.000. Βρετανικός τομέας: 1.600. Ρωσικός τομέας: 400. Ανάμεσά τους κείτονται και Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.

Πρόκειται για ένα από τα μικρά μυστικά της πόλης, καθώς ακόμα και οι περισσότεροι ντόπιοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μοναδικού μνημείου που μας θυμίζει τη βαριά κληρονομιά όλων αυτών που πολέμησαν για την ελευθερία πριν από έναν αιώνα…

Το όμορφο μνημείο που βρίσκεται στον Σερβικό τομέα των κοιμητηρίων κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1926 και 1936. Σημαίες, κειμήλια και πολλά άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, των οποίων η χρονολογία ανάγεται πίσω στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκονται εντός του μνημείου.

Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα νοσοκομεία, κοιτώντας τη λίστα του Υπερταμείου βρίσκουμε και το Ινδικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο κοιμητήριο έχουν ενταφιαστεί Ινδοί, νεκροί του Μεγάλου Πολέμου από το 1916 έως τον Φεβρουάριο του 1920. Πρόκειται για τους τάφους 384 ινδουιστών, 107 Ινδών μουσουλμάνων, 26 Σιχ, αλλά και τους τάφους 1 έως 3 Ινδών χριστιανών.

Στον χώρο υπάρχει επίσης μνημείο ινδουιστών, που περιέχει την τέφρα 220 πεσόντων, ένα μνημείο για τους 130 αγνοούμενους Ινδούς στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου, καθώς και για τους 33 αγνοούμενους Ινδούς του Βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, στο κοιμητήριο υπάρχουν 107 τάφοι Ινδών μουσουλμάνων του Βρετανικού Στρατού.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο