Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Αξιωματούχος ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής: Ο Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη μαςΟι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ζήτημα των μέτρων κατά της Αγκυρας, θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθούν από τους ηγέτες τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ζήτησαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση», εκφράζοντας παράλληλα υποστήριξη στην Κύπρο.

«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Κύπρου ικανοποιήθηκαν», συμπλήρωσε. Η συγκεκριμένη συζήτηση θα γίνει στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε αναμένεται να υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, ανάμεσά τους και αυτά που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ. «Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε», σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ, για την απόφαση αναβολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο δείπνο της Συνόδου η συζήτηση για τους διαδόχους

Επιπλέον, οι 28 ηγέτες της ΕΕ, στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης θα συζητήσουν την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η συμφωνία και για τις 4 θέσεις: την προεδρία σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ΕΚΤ και για τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και τα Ζητήματα Ασφαλείας.

Τις τελευταίες ώρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόσο με τους ηγέτες, όσο και με τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ. «Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη», αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν περιθώρια παράτασης

Παρότι είναι δύσκολη η συμφωνία, ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης για τις κορυφαίες θέσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου. Την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου