20 Ιουνίου 2019

Ο Κακλαμάνης αποκαλύπτει την πρόταση της ΝΔ μετά το χάος της απλής αναλογικής -Για περιπτώσεις τύπου «Ζέρβα»

Την πρόταση της ΝΔ για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής στους δήμους αποκάλυψε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο OneTV για τις ενδεχόμενες αλλαγές ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος τόνισε πως η ΝΔ πέρα από τη συγκρότηση οργάνου που θα συνεδριάζει μια φορά κάθε δύο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ξεκινήσει διαδικασία, ζητώντας από την ΚΕΔΕ και την Ενωση Περιφερειών να ετοιμάσουν πρόταση με την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας του δημάρχου. «Αν ένα θέμα απορριφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μπορεί να παραπεμφθεί στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, όπου η πλειοψηφία θα είναι η παράταξη του δημάρχου» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη

Το χάος που προέκυψε από την απλή αναλογική αποτυπώνεται πεντακάθαρα στην περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Ζέρβας, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών, αναδείχθηκε δήμαρχος με το ποσοστό του 66,79%, έναντι του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου (33,21%).

Παρά ταύτα, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Στην περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α' γύρο ήταν 14,93%, μια επίδοση που του έδωσε μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Απεναντίας, ο Νίκος Ταχιάος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό ύψους 22,4%, με συνέπεια να κερδίσει 11 έδρες.