20 Ιουνίου 2019

Ποιοι έμειναν εκτός από τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Το παρασκήνιο

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο και μεγάλη συζήτηση υπήρξε για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Πολλά ήταν τα ονόματα που έπεσαν στο «τραπέζι», ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν βρέθηκαν στις τελικές λίστες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, στο οποίο δεν συμπεριέλαβαν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη, καθώς υπήρξαν διαφωνίες και παράπονα από τους νυν βουλευτές. Υπάρχουν, βέβαια, πληροφορίες που θέλουν τον κ. Αδαμίδη να βρίσκεται στο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος που παραμένει ανοιχτό.

Αρχικά, φαινόταν ότι και η Κατερίνα Παπακώστα θα βρισκόταν εκτός ψηφοδελτίων, αλλά τελικά ανακοινώθηκε και θα συμμετέχει ως υποψήφια στην Α’ Ανατολικής Αττικής. Θέση στις λίστες δεν βρήκε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, εκτός αν και αυτός θα είναι στο Επικρατείας.

Οι «γαλάζιοι» απόντες

Οι εκπλήξεις όμως δεν έλειψαν και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Στο ψηφοδέλτιο Ευβοίας δεν θα συμμετέχει ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, αν και επιθυμούσε να είναι υποψήφιος. «Η απόφαση Μητσοτάκη να μην είμαι υποψήφιος είναι άδικη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαρκόπουλος και προσθέτει: «Θέλω τους φίλους μου κοντά μου στη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο “Παλίρροια” Παρασκευή 11 π.μ. Ώρα για αλήθειες».

Στη Θεσπρωτία, εκτός του ψηφοδελτίου έμεινε ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, που θεωρούσε επίσης βέβαιη τη συμμετοχή του. Aπό την Α’ Αθηνών λείπει το όνομα του Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος επιθυμούσε να ενταχθεί αλλά δεν τα κατάφερε. Σε ανάρτησή του, μάλιστα, στο Facebook, εξέφρασε το παράπονό του για τη μη συμμετοχή του στις λίστες.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, από τη λίστα της Ξάνθης απουσίαζε το όνομα του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού, ο οποίος είχε ζητήσει με επιστολή του από τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μη συμμετέχει για προσωπικούς λόγους στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του Αλέξανδρου Κοντού να μην είναι υποψήφιος στην Ξάνθη συνετέλεσε η παρουσία στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Σαλτούρου.

Εκτός της λίστας υποψηφίων στα Χανιά βρέθηκε ο άλλοτε υπουργός του Καραμανλή, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τεταμένες το τελευταίο διάστημα και δεν αποκαταστάθηκαν προεκλογικά.

Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε επίσης ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός μεσολάβησε για να ενταχθεί, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

Στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όπως στην περίπτωση της Νανάς Παλαιτσάκη, το όνομα της οποίας είχε δοθεί αρχικά στη δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αφαιρέθηκε καθώς η ίδια δεν ήταν θετική, αν και της είχε γίνει πρόταση, αλλά και οι υποψήφιοι της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Νίκος Ταχιάος και Νιόβη Παυλίδου, που ανακοίνωσαν μόνοι τους τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.