Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν τη ΔΕΗ στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους - «Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν, αυτό είναι δέσμευση»
Ολομέτωπη επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρρευση της ΔΕΗ εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν την Επιχείρηση στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους.
«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία. Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50%, χωρίς η Επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, τα στελέχη της Επιχείρησης δουλεύουν, για να χάσουν πελάτες» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Με τις περιβόητες ΝΟΜΕ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους, με ζημίες που φθάνουν και ξεπερνάνε τα 600 εκατ. ευρώ» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να ανακάμπτει, όταν ήταν φανερό ότι τις εκλογές θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία έχουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές, ενώ συνέχισε αναφερόμενος στις λιγνιτικές μονάδες και στην αδυναμία να πωληθούν, επισημαίνοντας ότι ο ορκωτός ελεγκτής έχει τονίσει ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στους πολίτες και τους φορολογούμενους» σημείωσε ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Αυτό είναι δέσμευση. Και έτσι τελειώνει και η φιλολογία των τελευταίων ημερών» είπε ακόμη ο υπουργός.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα μέτρα στήριξης και αφετέρου στα μέσα εξυγίανσης.
Αναλυτικότερα, ως προς τα μέτρα στήριξης:
1. Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.
2. Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.
3. Φροντίζουμε, ώστε με τον προσφορότερο τρόπο, να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
4. Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες -για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.
Τα μέσα εξυγίανσης:
1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
2. Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.
3. Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.
4. Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
5. Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών -άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, ανέφερε για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ πως, «αυτό που προτείνουμε, γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Θα τοποθετηθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης για μεγιστοποίηση αντιτίμου. Δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι «το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του 2014 δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να αναζητούμε τρελούς, για να πιστεύουμε ότι κάποιος θα αγοράσει τη ΔΕΗ στην κατάσταση που είναι».
Απαντώντας στην κριτική του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν είναι τόσο τραγική όσο την εμφανίζει η ΝΔ, είπε: «Αυτό που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωρά ανθρώπινος νους. Συμφωνήσατε να πέσει στο 50% το πελατολόγιο, χωρίς αντίτιμο. Βάλατε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να δουλεύουν, για να χάσει η εταιρεία. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».