17 Ιουλίου 2019

Ποινικός Κώδικας: Γιατί οι αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου.

Του καταδικασθέντος για το σκάνδαλο Energa που ζημίωσε το δημόσιο με πολλά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για την αποφυλάκιση φταίει ο νέος Ποινικός Κώδικας λέει η Νέα Δημοκρατία, κατηγορία που αποκρούει ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας οτι ο νέος Κώδικας «δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης» και αφήνοντας αιχμές για το γεγονός οτι ο επικεφαλής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης, υπήρξε δικηγόρος του Αριστείδη Φλώρου. Αν και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου κατέθεσε εναντίον του.

Νομικοί κύκλοι όμως επιμένουν, ότι η αιτία της αποδοχής από τους δικαστές, της αναστολής της ποινής που ζήτησαν οι δικηγόροι του Αριστείδη Φλώρου, είναι οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που εισήγαγε στην Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης λίγο πριν από τις εκλογές και ψήφισε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Και εξηγούν: Ο Άριστείδης Φλώρος έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση ENERGA – HELLAS POWER αλλά το δικαστήριο του έχει αναγνωρίσει δυο ελαφρυντικά.  Ο Φλώρος είχε καταδικαστεί με βάση τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) που πρίν την αναθεώρηση του Κώδικα. προέβλεπε ποινή μέχρι και ισόβια.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, ο νόμος αυτός περί καταχραστών του Δημοσίου καταργήθηκε- όπως ζητούσαν οι δικηγόροι αφού οδηγούσε και σε παραλογισμούς όπως η καταδίκη της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο σε 10ετή κάθειρξη- και η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι πλέον τα 15 χρόνια. Με δεδομένο ότι ο Αριστείδης φλώρος έχει δύο ελαφρυντικά, η ποινή την οποία αντιμετωπίζει είναι μάξιμουμ 8 χρόνια.

Ομως ο Αριστείδης Φλώρος, έχει εκτίσει ήδη 4 χρόνια πραγματικής φυλάκισης, στα οποία πρέπει να προστεθούν και 2 ακόμα χρόνια, εξαιτίας της εργασίας που προσφέρει στην φυλακή. Δηλαδή για το δικαστήριο έχει εκτίσει ήδη 6 χρόνια- τα δύο πλασματικά- από την ποινή του. Ετσι, με δεδομένο οτι η ποινή που αντιμετωπίζει είναι 8 χρόνια, πολύ απλά έχει εκτίσει το μέρος που απαιτείται για να αποφυλακιστεί.

Μονόδρομος η απόφαση των δικαστών

Γι αυτό και η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του έγινε ομόφωνα δεκτή από τους πέντε δικαστές του Εφετείου.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε και ορθά, οτι ο Εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η αίτησή του, σημειώνοντας την απόπειρά του να βγεί από την φυλακή με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά, υπόθεση για την οποία η δικογραφία είναι σε εξέλιξη και απορρίπτοντας τις αναφορές Φλώρου οτι κινδυνεύει στην φυλακή λόγω της δράσης της μαφίας των φυλακών, από τον οποίο ζητούσαν χρήματα.

Και οι 5 δικαστές αποφάσισαν πως νομικά, οι αιτιάσεις του Εισαγγελέα δεν άλλαζαν την ουσία της υπόθεσης και έκριναν πως με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δεν υπήρχε άλλη δυνατή απόφαση παρά η αποδοχή του αιτήματος του Αριστείδη Φλώρου. Και το ίδιο θα συμβεί και μέ άλλους κατηγορούμενους ως καταχραστές του Δημοσίου, ενώ το ίδιο συνέβη και με την μεγάλη δίκη της Siemens και την απαλλαγή των περισσότερων κατηγορουμένων.