Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Μαξίμου: Τι σχεδιάζεται για Τατόι και ενοποίηση Αρχαιολογικού Μουσείου με ΕΜΠΟ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη Λίνα Μενδώνη και ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το συντονισμό των δύο έργων – Τι προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης

Για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησης του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τα έργα ήταν ανάμεσα σε αυτά που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο συντονισμός τους ανατέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτηρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμισθούν οι χρήσεις γης.

Με τον τρόπο αυτό ο συγκεκριμένο χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνον για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Όσον αφορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Μέσω της υπογειοποίησης το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να «συνομιλεί» με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει Πολιτισμό.

Οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου