05 Ιουλίου 2019

Βloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή, που πληρώνει τώρα το τίμημα

Απολογισμό της πρωθυπουργικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί το Bloomberg κάνοντας λόγο για έναν «λαϊκιστή» που βελτίωσε αισθητά τις σχέσεις του με την Ευρώπη και απέσπασε εύσημα στο εξωτερικό, αλλά απογοήτευσε πολλούς Έλληνες αφού δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτά που προσδοκούσαν.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει οδοιπορικό στη Φλώρινα, που «συγκεφαλαιώνει την αλματώδη ανέλιξη του Τσίπρα και τώρα την παρακμή του», μια πόλη όπου η ανεργία φθάνει σχεδόν το 30% και πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, «παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι “έρχεται η ελπίδα” όταν ανήλθε στην εξουσία το 2015 (...) Ο κόσμος πίστεψε το κεντρικό σύνθημα του Τσίπρα κι όχι μόνον δεν ήλθε ελπίδα, αλλά μεγάλη απογοήτευση”», λέει στο Bloomberg ο Μιχάλης Ασκίτης, ένας 47χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων στη Φλώρινα που αναγκάζεται όπως κι ο αδελφός του να κάνει δυο δουλειές για να επιβιώσει. «Αυτή η απογοήτευση είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον Τσίπρα καθώς οδεύει προς τις εκλογές την Κυριακή. Αν και κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα διεθνώς, την έχασε στο εσωτερικό», σχολιάζει το άρθρο.

Ο δαμασμένος λαϊκιστής

«Για ηγέτες της ΕΕ όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ο Τσίπρας είναι ο δαμασμένος λαϊκιστής που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού για να βρει τελικά τη λογική και να αναλάβει τις ευθύνες του. Πάσχισε να εγκαταλείψει το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και μετά έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές προτού οδηγήσει τη χώρα στα καλά κατάστιχα των επενδυτών. Φλέρταρε με τη Ρωσία για να ενεργήσει τελικά κατά των συμφερόντων της Μόσχας στα Βαλκάνια τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμούσε να κρατήσει στη σφαίρα επιρροής του. Aλλα για πολλούς Έλληνες ήταν ένας “πουλημένος” καθώς υφίσταντο τις συνέπειας μιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010. Ενέδωσε στις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και πυροδότησε διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο μεταξύ η οικονομία κύλησε πίσω στην ύφεση την ώρα που ετοιμαζόταν να πάρει μπροστά κι έκτοτε απέτυχε να πετύχει τους στόχους για ανάπτυξη», σχολιάζει το Bloomberg.



«Το να φτιάξει μια χώρα που απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της δεν θα ήταν ποτέ εύκολο, ειδικά για έναν ηγέτη, που υποσχέθηκε να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και να μειώσει τους φόρους» σημειώνει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνικές τράπεζες στενάζουν υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι -το 37% του πληθυσμού- χρωστούν στο κράτος 104 δισ. ευρώ και το brain drain συνεχίζεται προς τη δυτική Ευρώπη. Αντί να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας που κατηγορούσε ότι σκλαβώνουν το λαό, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να τα συνεχίσει για να μπορέσει να επιπλέει η Ελλάδα με πιστωσεις από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ (...) Όμως από πολλές απόψεις είναι τεράστιο επίτευγμα ότι άντεξε τόσο πολύ στην εξουσία και θα ήταν ανόητο να τον ξεγράψει κανείς, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ». Το άρθρο θυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέζησε πέντε προτάσεων μομφής, ότι οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σταμάτησαν όσο ήταν στην εξουσία κι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές πληρώνοντας τώρα ελάχιστα περισσότερο από την Ιταλία για να δανειστεί στη βάση του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων.

Η βαθιά μεταμόρφωση του Τσίπρα.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κέρδισε περισσότερους πόντους στο εξωτερικό» με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες περιέγραψε το πολιτικό ταξίδι του Τσίπρα ως μια «"βαθιά μεταμόρφωση" που μετέτρεψε το enfant terrible της Ευρώπης σε αξιόπιστο εταίρο. Οι σχέσεις του με την Μέρκελ ήταν πολύ καλές. Η καγκελάριος εκτίμησε τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως πύλη προς την ΕΕ και να τερματίσει τη διαμάχη για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας». «Το μάθημα αυτό του συμβιβασμού, της επιδίωξης συναίνεσης και αξιοπιστίας πέρασε και στην εξωτερική πολιτική με τη συμφωνία για τη Βορια Μακεδονία. Ήταν μια πραγματική πρόοδος», σχολιάζει στο πρακτορείο ο καθηγητής του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν.

Αλλά η συμφωνία των Πρεσπτών πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό που ήρθαν να προστεθούν στη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το οικονομικό κλίμα. «Το χειρότερο είναι ότι προκάλεσαν νέα απογοήτευση», σχολίασαν κάτοικοι της Φλώρινας στο Bloomberg.