23 Αυγούστου 2019

Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας: Ο Νίκος Αλιάγας με φουστανέλα στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης [εικόνες & βίντεο]

Ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας βρέθηκε και αυτό το καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεσολόγγι, όπου πέρασε μεγάλο μέρος του Αυγούστου.

Την Πέμπτη, ο παρουσιαστής του γαλλικού ραδιοσταθμού Europe 1, ακολούθησε το διάσημο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αιτωλικό και το χωριό Σταμνά.


Εικόνα του Νίκου Αλιάγα με την παραδοσιακή φορεσιά στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στα Σταμνά
Εικόνα του Νίκου Αλιάγα με την παραδοσιακή φορεσιά στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στα Σταμνά / Φωτογραφία: Instagram


Ο Νίκος Αλιάγας φόρεσε την παραδοσιακή φουστανέλα και ακολούθησε τους υπόλοιπους φουστανελάδες σε ένα έθιμο που κρατά από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του 1821.


Φουστανελάς με τον γιο του στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στα Σταμνά
Φουστανελάς με τον γιο του στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στα Σταμνά


Λέγεται πως στο Αιτωλικό έγινε συνέλευση των οπλαρχηγών το 1824 και οι Έλληνες αποφάσισαν να επιστρέψουν στο σημείο και μετά την απελευθέρωση.

Ζουρνάδες και νταούλια στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης

Με το πέρασμα του χρόνου, η λειτουργία που πραγματοποιούνταν στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης (το οποίο επίσης χρονολογείται μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους) πήρε την μορφή γιορτής.


Άνδρες με νταούλια και ζουρνάδες από την γύρω περιοχή, ακόμη και από το Αγρίνιο καταφθάνουν στο χωριό Σταμνά, ενώ δεκάδες παιδιά και νέοι ντύνονται με φουστανέλες.


Εντυπωσιακό είναι επίσης το θέαμα των έφιππων που συμμετέχουν στο πανηγύρι και οδηγούν τον κόσμο που περνά μέσα από τα Σταμνά και καταλήγει μέσα στο εκκλησάκι για την καθιερωμένη λειτουργία προς τιμή της Αγίας Αγάθης.

Ο Νίκος Αλιάγας συμμετέχει συχνά στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας λαμβάνει μέρος στο πανηγύρει στα Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας. Πριν από πολλά χρόνια, η αδερφή του είχε αναρτήσει μια φωτογραφία του και πάλι τότε με παραδοσιακή φορεσιά μαζί με τους γονείς του.


Εικόνα από το εσωτερικό της εκκλησίας της Αγίας Αγάθης όπου λαμβάνει χώρα η λειτουργία
Εικόνα από το εσωτερικό της εκκλησίας της Αγίας Αγάθης όπου λαμβάνει χώρα η λειτουργία / Φωτογραφία: Instagram


Το πανηγύρι στο Αιτωλικό και την Σταμνά κορυφώνεται στις 23 Αυγούστου αλλά η προετοιμασία του αρχίζει από το δεκαπενταύγουστο. Την ημέρα αυτή συγκροτούνται οι παρέες και οι πανηγυριστές βάζουν το «ρεφενέ», τα χρήματα δηλαδή που θα χρειαστούν, για να καλυφθούν τα έξοδα τις παρέας. Το γλέντι, στους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού, διαρκεί όλη τη μέρα και όλο το βράδυ με μια ανάπαυλα το απόγευμα.