19 Αυγούστου 2019

Ο πυροβολισμός της Κοζανιτά από τον Γκιωνάκη

Την δεκαετία του 80 είχε συμβεί το σοβαρότατο περιστατικό του πυροβολισμού της Αφροδίτης Κοζανιτάς από τον γνωστό και αγαπημένο κωμικό Γιάννη Γκιωνάκη. Πολλοί από εμάς το έχουν ξεχάσει αλλά  την τότε εποχή μεσουρανούσε σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Για το ιστορικό θα σας πούμε ότι ο Γκιωνάκης διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με την Καζανίτα. Ο Γκιωνάκης σύμφωνα και με τις μαρτυρίες που ακούστηκαν στο δικαστήριο ήταν ζηλιάρης και σε καμία περίθπτωση δεν θα μπορούσε να ακούσει την λέξη «χωρίζουμε» από την Καζανίτα.

Αν και ερωτευμένος παράφορα δεν έπαιρνε διαζύγιο από την γυναίκα του. Αυτό το πράγμα όμως βάραινε την Καζανίτα για καιρό.Ένα απόγευμα στα μέσα Οκτωβρίου του 1984, ο Γκιωνάκης της τηλεφώνησε λέγοντάς της πως δεν αισθάνεται καλά και ότι μόλις είχε κρίση λόγω του ζαχάρου που τον ταλαιπωρούσε. Της ζήτησε να βρεθούν κι εκείνη του είπε πως τον περιμένει στο σπίτι της στο Καστρί. Οι δυο τους βρέθηκαν ν’ ακούν μια κασέτα την οποία είχε γράψει εκείνος για χάρη της. Σε κάποια φάση η Κοζανιτά ζήτησε από τον γνωστό ηθοποιό να συζητήσουν για το μέλλον της σχέσης τους και την πιθανότητα επισημοποίησής της.

Αυτός- που, όπως καταλάβατε μέχρι τώρα, ήταν παντρεμένος- τη διαβεβαίωσε γι’ ακόμα μία φορά πως δεν τον συνδέει τίποτα με τη γυναίκα του, όμως δεν ήταν και θερμός υποστηρικτής της ιδέας του διαζυγίου. Τότε, η Αφροδίτη του ζήτησε να χωρίσουν. Ο Γκιωνάκης θόλωσε, άρπαξε το περίστροφο που είχε μαζί του και πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος της. Μία σφαίρα της προκάλεσε διαμπερές τραύμα στον ωμοθώρακα και η Κοζανιτά άρχισε να αιμορραγεί. Στη θέα αυτής της εικόνας εκείνος το έβαλε στα πόδια. Για καλή του τύχη το θύμα πρόλαβε να ειδοποιήσει την αστυνομία πριν χάσει τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε τάχιστα στο ΚΑΤ, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο. Λίγες ώρες αργότερα, ο Γκιωνάκης συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

Το θέμα, φυσικά, έγινε πρωτοσέλιδο και η ζωή των δύο ανθρώπων στήθηκε, μαζί με το ζευγάρι, στο εδώλιο. Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας ήρθαν στο φως ορισμένες «πικάντικες» λεπτομέρειες: «Με υποψιαζόταν και έκανε απίθανα πράγματα. Με παρακολουθούσε συνεχώς με το ψευδώνυμο Δημητρακόπουλος και πολλές φορές στηνόταν κάτω από το σπίτι μου για να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έκανε πολλές σκηνές», θα έλεγε η Κοζανιτά, η οποία, ωστόσο, στο τέλος κατ’ ουσίαν αθώωσε τον ηθοποιό.

«Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν ήρθε με πρόθεση να με δολοφονήσει. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα τα είχε καταφέρει. Σίγουρα είχε ελαττώματα, αλλά δεν ήταν εγκληματική φυσιογνωμία», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου, συμφωνώντας με τον Γκιωνάκη που διατεινόταν πως δεν είχε ουδεμία πρόθεση να τη δολοφονήσει. Κάπως έτσι, η αρχική κατηγορία περί απόπειρας ανθρωποκτονίας και παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας μετατράπηκε- μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων και του θύματος- σε επικίνδυνη σωματική βλάβη με την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Η ποινή που επεβλήθη στον Γκιωνάκη ήταν, τελικά, 15 μήνες φυλάκισης, όμως- προς τέρψιν του ιδίου και του συνηγόρου του, Αλέξανδρου Λυκουρέζου- ήταν εξαγοράσιμη. Το απαιτούμενο ποσό καταβλήθηκε λοιπόν και ο γνωστός κωμικός αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: menshouse.gr