Σε πρωταγωνιστή των προηγούμενων ημερών κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το «επιτελικό κράτος», αναδείχθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Και αυτό όχι μόνο επειδή στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας βρέθηκε ένα νομοθέτημα της αρμοδιότητάς του. Αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ο ίδιος -όπως, εξάλλου, παρατήρησαν αρκετοί βουλευτές ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου- εισήγαγε νέα ήθη στη Βουλή.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε σε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και συνολικά του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς με τη συνολική του παρουσία στην εθνική αντιπροσωπία κέρδισε τις εντυπώσεις δηλώνοντας «παρών» από την πρώτη ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ηταν αδιαλείπτως παρών στις μαραθώνιες συνεδριάσεις που ακολούθησαν τόσο στις επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το οποίο ήταν δική του εισήγηση και φέρνει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, όχι μόνον άκουγε τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά προχώρησε και σε αναγκαίες αλλαγές, υιοθετώντας απόψεις και προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπου υπήρχαν συγκλήσεις.
Παράλληλα, ο ίδιος δέχθηκε με ψυχραιμία τις (αντιπολιτευτικές) επιθέσεις από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού, απαντώντας σε ήπιους τόνους και τεκμηριωμένα. Ο κ. Γεραπετρίτης, μάλιστα, έδειξε να έχει την ικανότητα να μπορεί να «σφάξει με το βαμβάκι» τον συνομιλητή του.
«Αν η δυσανεξία αυτή με την προηγούμενη απασχόληση οποιουδήποτε κατέρχεται στον πολιτικό στίβο αφορά την απασχόλησή του και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα, τότε να γίνει αποδεκτό με συνταγματική αναθεώρηση να είναι στη Βουλή μόνον εκείνοι που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα», είπε με νόημα στον κ. Τσίπρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παλαιότερης επαγγελματικής συνεργασίας του ως νομικού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «κερδίζοντας» το θερμό χειροκρότημα από τα έδρανα της συμπολίτευσης.
Οι παραπάνω εξελίξεις ανέδειξαν τα νέα ήθη που μπορούν να επικρατήσουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και την πολιτική οντότητα του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, λόγω των αρμοδιοτήτων που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων, έχει κομβικό ρόλο τόσο στην υποστήριξη των ενεργειών και των δράσεων του πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου, όπως και στον προγραμματισμό, στην οργάνωση και στον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους.
Ο ίδιος επίσης έχει αρμοδιότητα για τη συνδρομή στον πρωθυπουργό για πάσης φύσεως θεσμικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας, ιδίως σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και καλής νομοθέτησης.
Δημήτρης Κουνιάς
PARAPOLITIKA.GR