Απειλούνται δάση και τεράστιες εκτάσεις γης - Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα
Διαστάσεις οικολογικής «βόμβας» λαμβάνει η καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Αρκτικό κύκλο, με τις πυρκαγιές να καίνε επί μήνες τεράστιες εκτάσεις γης. Συγκλονίζει το μέγεθος που έχει λάβει το σύννεφο καπνού και αιθάλης: είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της Ευρώπης.
Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι πυρκαγιές στη δυτική Σιβηρία απελευθέρωσαν περίπου 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το ίδιο με την ετήσια παραγωγή άνθρακα της Σουηδίας.
Τεράστιες πυρκαγιές εξακολουθουν να μαίνονται στη βόρεια Ρωσία, την Αλάσκα και την Γροιλανδία.
Η διάρκεια των πύρινων μετώπων είναι, δε, πρωτόγνωρη. Στην Ευρώπη επί δύο, περίπου, δεκαετίες έχει να καταγραφεί τέτοιο φαινόμενο.
Ιδιαίτερα ανήσυχη παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα τις εξελίξεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Greenpeace, ανακοίνωσε ότι η αιθάλη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία έχει φθάσει στα Ουράλια και συνιστά απειλή για την υγεία των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι μετατρέπονται από ένα τοπικό πρόβλημα σε μια οικολογική καταστροφή που απειλεί την υπόλοιπη χώρα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.
Στη Γροιλανδία, φωτιά ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Στην Αλάσκα, έχουν καταγραφεί 400 πυρκαγιές με τον κλιματολόγο Ρικ Τόμας να εκτιμά ότι η συνολική έκταση που έχει καεί στην περιοχή αυτή την εποχή υπολογίζεται στα 2.06 εκατ. στρέμματα.