26 Αυγούστου 2019

Μητσοτάκης: «Τα capital controls είναι από σήμερα παρελθόν»-Όρθιοι βουλευτές και υπουργοί χειροκρότησαν

«Αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls είναι από σήμερα παρελθόν» ανακοίνωσε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνω άλλη μια δέσμευση της κυβέρνησης που αφορά την πλήρη άρση των capital controls. Συνεπώς 50 ολόκληρους μήνες μετά την εφαρμογή τους καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές της ΝΔ και τα μέλη της κυβέρνησης, μάλιστα, σηκώθηκαν όρθιοι και καταχειροκρότησαν τον πρωθυπουργό, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα προσωπικά δεδομένα, όπου έγινε και η επίσημη ανακοίνωση για την οριστική κατάργηση των capital controls.

Η πλήρης άρση των capital controls έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που εμποδίζεται αυτή τη στιγμή από την ύπαρξη των κεφαλαιακών περιορισμών. Επιπλέον όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας αλλά θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.