21 Αυγούστου 2019

Πόρος: Οι σέλφις του πιλότου πριν τη μοιραία πτήση-Άγνωστα τα αίτια της συντριβής-Η ανακοίνωση της εταιρείας «I fly» για το δυστύχημα

Στις φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Νίκος Καρυστινός, εμφανίζεται ήρεμος και χαμογελαστός, να περιμένει τους δύο Ρώσους πελάτες που έμελλε να φύγουν μαζί του από τη ζωή - Οι σέλφις προορίζονταν για κοντινό του πρόσωπο

Ανατριχίλα προκαλούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει το protothema.gr. Πρόκειται για τις πέντε τελευταίες σέλφι φωτογραφίες που τράβηξε ο άτυχος πιλότος του Agusta A109C, πέντε μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους επιβάτες και απογειωθεί, για να συντριβεί δευτερόλεπτα μετά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά, αλλά και για τα λόγια που τις συνόδευαν με παραλήπτη φιλικό του πρόσωπο.

«Περιμένοντας τους επιβάτες στον Γαλατά Πόρου. Τώρα.» έγραφε στο τελευταίο ενδεχομένως γραπτό του μήνυμα ο άτυχος πιλότος του ελικοπτέρου Agusta A109C, Νίκος Καρυστινός, ελάχιστα μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους πελάτες. Εκείνη τη στιγμή ο πιλότος έστρεψε την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου προς το μέρος του και τράβηξε μερικές φωτογραφίες τον εαυτό του με σκοπό να τις στείλει σε φιλικό του πρόσωπο, θέλοντας να του δείξει πως όλα είναι εντάξει και πως βρίσκεται στον Πόρο για μια πτήση ρουτίνας με σκοπό να παραλάβει και να μεταφέρει δυο πελάτες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε αυτές τις πέντε φωτογραφίες που δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα το protothema.gr o πιλότος φαίνεται ήρεμος και νηφάλιος. Φοράει τη στολή του, τα γυαλιά του είναι κρεμασμένα στο πουκάμισο του και δείχνει να χαμογελάει. Τίποτα δεν προδικάζει τα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν. Οι εικόνες δείχνουν έναν έμπειρο χειριστή που περιμένει να εκτελέσει το δρομολόγιο του, γιατί ακριβώς αυτό ήταν ο Νίκος Καρυστινός, σύμφωνα με πρόσωπα από το φιλικό του περιβάλλον. Πρώην εκπαιδευτής σε Φάντομ και Μιράζ στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα με ατελείωτες ώρες πτήσης ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε σχεδόν με το ζόρι, δείγμα του πόσο αγαπούσε τη δουλειά του.

pil011

«7 χιλιάδες ώρες πτήσης στην Πολεμική Αεροπορία με αεροπλάνα και ελικόπτερα, η ζωή σου όλη, ήσουν και θα είσαι για πάντα ο καλύτερος πατέρας, τα παιδιά μας ήταν και είναι υπερήφανα που είσαι ο πατέρας τους» αναφέρει στην σπαρακτική της ανάρτηση στο facebook η πρώην σύζυγος του και μητέρα των τριών παιδιών τους τα οποία υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

«Άδικα χάθηκες στους ουρανούς που πάντα λάτρευες» προσθέτει και συνεχίζει: «Η ευχή σου να ακολουθεί τα παιδιά μας πάντα πάντα, έκανες τόσα όνειρα για αυτά αλλά η μοίρα σου άλλα έγραψε. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, γιατί εκεί θα πας. Δεν θα ξεχαστείς, τα παιδιά και τα μικρά τους είναι η συνέχεια σου. Καλό ταξίδι Νίκο μου.»

Ο Νίκος Καρυστινός είχε διατελέσει μοίραρχος των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και αποστρατεύτηκε ως σμήναρχος το 2017 για να εισέλθει έπειτα στον ιδιωτικό τομέα. Στην εταιρία Ifly σύμφωνα με πληροφορίες προσελήφθη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ακολουθώντας την διαδρομή κι άλλων απόστρατων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν λάτρης της ταχύτητας, οδηγούσε μηχανές μεγάλου κυβισμού, όμως ποτέ του δεν είχε ούτε ένα ατύχημα.


pil012_2

pil013

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας περιμένει τα αποτελέσματα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που αναμένεται να ριξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο protothema.gr, είπε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μια φορές απο το ελικοδρόμιο. Όταν τα κατάφερε ακούστηκε μια έκρηξη και μετά άρχισαν να βγαίνουν καπνοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα στη συνέχεια ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και ήταν τότε που χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα.

Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr λίγο μετά τις 6 το απόγευμα δύο Ρωσίδες που γνώριζαν τους άτυχους Ρώσους και φιλοξενούνταν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος οδηγήθηκαν στις Λιμενικές Αρχές προκειμένου να δώσουν κατάθεση για όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.

Φρίξος ΔρακοντίδηςΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ποιοι είναι οι δύο νεκροί Ρώσοι

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άλλοι δύο σοροί ανήκουν στους ρωσικής καταγωγής Abramov Mikhail και Davel Akolinin που είχαν εκμισθώσει το ελικόπτερο από τον Γαλατά για να μεταβούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στις 15:32 χάθηκε η επικοινωνία με την ΥΠΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της ενημέρωσε για το χρονικό της τραγωδίας:

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει ότι ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολίτικο ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων. Η Υπηρεσία μας θα αναμένει τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Για το αεροπορικό δυστύχημα εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πιλότου».

Η ανακοίνωση της «Τεχνικής Ολυμπιακής ΑΕ» για το ελικόπτερο

H εταιρεία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ», με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί ότι «σήμερα και περί ώρα 15.40 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου ελικόπτερο τύπου Agusta A 109, ιδιοκτησίας της θυγατρικής της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι τρεις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ως άνω ελικόπτερο είχε παραχωρηθεί/εκμισθωθεί ήδη από ετών προς πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση στην εταιρεία με την επωνυμία "I FLY ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ"». Το ΔΣ της εταιρείας στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του για το ως άνω θλιβερό γεγονός και γνωστοποιεί ότι «θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του ανωτέρω θέματος».

Η ανακοίνωση της εταιρείας «I fly» για το δυστύχημα με το ελικόπτερο

Η διοίκηση της εταιρείας «Ι fly ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως σήμερα το ελικόπτερο τύπου Agusta Α 109C με αριθμό νηολογίου SXΗΤΟ, που ανήκει στον στόλο της, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο.

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης αεροταξί από τον Γαλατά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ε. Βενιζέλος, για την οποία είχαν τηρηθεί εκ των προτέρων όλες οι προβλεπόμενες διατυπώσεις. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Έλληνας χειριστής και δύο αλλοδαποί άνδρες επιβάτες, τα στοιχεία των οποίων είχαν αρμοδίως γνωστοποιηθεί».

Επίσης, προσθέτει ότι «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή». «Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ι fly».
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/aytos-einai-o-pilotos-toy-elikopteroy-poy-epese-poro?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1566321431