17 Σεπτεμβρίου 2019

Σταϊκούρας για Τσακαλώτο - ΣΥΡΙΖΑ: «Αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;»

Ο υπουργός Οικονομικών διαψευδει τους ισχυρισμούς του προκατόχου του και επισημαίνει ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν με τις δηλώσεις τους να διαμορφώσουν την δική τους πραγματικότητα

«Αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του κ. Σταϊκούρα είναι η ακόλουθη:

«Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Οικονομικού Επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκδηλα πλέον τα σημάδια της αμηχανίας:

- Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε.

- Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο.

- Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν τη συζήτησαν αρμοδίως.

- Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.

- Ισχυρίζονται ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς.

Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;»