26 Σεπτεμβρίου 2019

Κατατέθηκε η πρόταση σύστασης προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η πρόταση περιγράφει με σαφήνεια τα αδικήματα που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τα οποία θα ερευνήσει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, πρόκειται για κακουργηματικά αδικήματα που εμπίπτουν ξεκάθαρα στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με αποτέλεσμα το σενάριο της επιστροφής του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη να «καίγεται» οριστικά. Ετσι, το κρίσιμο είναι πλέον εάν η προανακριτική επιτροπή αποφασίσει με το πέρας των εργασιών της την άσκηση ή όχι διώξεων κατά του κ. Παπαγγελόπουλου και να προτείνει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ψηφίσει με κάλπη και μυστική ψηφοφορία, και στη συνέχεια θ' αποφανθεί οριστικά επί της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο με βούλευμά του το Δικαστικό Συμβούλιο.

«Όπλο» στα χέρια των βουλευτών της ΝΔ αποτελεί η κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία φέρεται να κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της, με στόχο την άμεση μεταβίβαση της υπόθεσης της Novartis στη Βουλή.