10 Σεπτεμβρίου 2019

Η κυβέρνηση «σαρώνει» τη γραφειοκρατία: Ιδρύει ειδικό παρατηρητήριο

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των πολιτών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειμένου ο πολίτης να καταστεί σύμμαχος του κράτους, καταπολεμώντας την ταλαιπωρία του, με «όλπο» την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται στον Αναπτυξιακό- Επενδυτικό νόμο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.

Διοικητικά το Γραφείο Γραφειοκρατίας θα ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά θα απευθύνεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Κάθε τρεις μήνες το Γραφείο Γραφειοκρατίας θα αξιολογεί τον κάθε υπουργό και τον κάθε φορέα για το πόσο μειώνει την γραφειοκρατία στον τομέα του και μία φορά τον χρόνο οι εκθέσεις αυτές αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για τις νέες - ψηφιακές ταυτότητες θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019, και θα αποτελέσει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα της κυβέρνησης για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, αφού στις νέες ταυτότητες θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει τη λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».

Όπως είπε αναλυτικά από το βήμα του Βελλίδειου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, θα γίνει με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του: Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.»

Δεσμεύθηκε επίσης πως πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει τη λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».