30 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΑ εργαζόμενοι στην Μόρια: «Η αστυνομία επιτέθηκε στους πρόσφυγες που πήγαν να σβήσουν την φωτιά»

Ευθύνες στην αστυνομία ρίχνει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου για τα επεισόδια στην Μόρια, με ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ της Μόριας, ανέφεραν στα social media πως η οργή των μεταναστών κατά... πάντων, ήρθε γιατί, όπως ισχυρίζονται, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, που εκείνη την ώρα πήγαν στο σημείο προκειμένου να σβήσουν την φωτιά, από την οποία κάηκε μία μητέρα. Η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία έφερε εκτεταμένα επεισόδια, με την Συνέλευση Βάσης των Εργαζομένων, να ρίχνει ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης για την Μόρια
Στην ανακοίνωσή τους περιγράφουν τα όσα έγιναν από το μεσημέρι που ξέσπασαν οι δύο φωτιές. Εκεί κάνουν αναφορά πως ορισμένοι πήγαν να σβήσουν την φωτιά, αλλά η αστυνομία προσπάθησε να τους διώξει με δακρυγόνα, για να προκαλέσει την οργή των υπολοίπων μεταναστών, με την κατάσταση να ξεφεύγει. Μάλιστα, αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Η ανακοίνωση:

«Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές , η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Νεκρή είναι μία γυναίκα. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω. Επίσης πολλά άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη».