04 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν ο Τσίπρας δήλωνε ότι θα αρθούν τα capital controls το...2016(Video)

Παρελθόν αποτελούν πλέον τα capital controls και επίσημα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της οικονομίας με τις τράπεζες να αλλάζουν σελίδα.

Όμως να υπενθυμίσουμε ότι τα τα capital controls επιβλήθηκαν εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το α’ εξάμηνο του 2015 – πολιτική που χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους οικονομολόγους «ανεύθυνη» και «καταστροφική».

Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες.

Αποκορύφωμα της ανυπόληπτης εκείνης πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Το μπαράζ δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των capital controls άρχισε από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το 2015.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016.

Όμως και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν υπόσχονται τερματισμό των κεφαλαιακών περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά για άλλη μια φορά οι περίφημες υποσχέσεις έμειναν στα… λόγια!

Τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος

Η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ισχύσει πλέον από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αίρει ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα του τραπεζικού συστήματος και ένα παράγοντα ανασφάλειας της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον θεωρείται ότι αναβαθμίζει το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας γιατί πραγματοποιείται ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Η κατάργηση των περιορισμών διαμορφώνει νέες συνθήκες για την ψυχολογία των καταθετών και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τις τράπεζες αναφορικά με τη ρευστότητα και τον δανεισμό τους από τις διεθνείς αγορές.