09 Οκτωβρίου 2019

ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Αυτό είναι το σχέδιο για τις επόμενες 100 ημέρες της κυβέρνησης

Προανήγγειλε νέο φορολογικό και νέο ασφαλιστικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου - Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις - Στο χέρι φέτος το επίδομα θέρμανσης - Δεν συζητάμε ψήφο αποδήμων που δεν θα προσμετράται για την Επικράτεια - Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύπανση με τις αφίσες και για «θράσος προκειμένου να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους

Απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης ΝΔ με αναφορά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτές για την κατάργηση του ασύλου και την προώθηση του επιτελικού κράτους κ.α., τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που υλοποιήθηκε και στη μείωση της φορολογίας που έρχεται το 2020, στην απασφάλιση της «ωρολογιακής βόμβας» της ΔΕΗ, την έναρξη του 112 και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ. Παράλληλα παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι τα Χριστούγεννα στις οποίες περιλαμβάνονται το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενώ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, επίσης, από τους βουλευτές να μην βρίσκονται σε ένα «ροζ συννεφάκι» ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί κάνοντας λόγο για «μια καλή αρχή» ενώ έκανε και ειδική αναφορά στην νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου, στην έκδοση εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο αλλά και στην προκαταβολή φέτος «στο χέρι» του επιδόματος θέρμανσης.

Δείτε την ομιλία:



Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον σεβασμό της Βουλής από την κυβέρνηση και με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που υπερψήφιστηκε με 173 «ναι».

«Με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού, μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απ’ το χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου -την έδρα της εκτελεστικής. Οι υπουργοί και πιστεύω ότι αυτό συνιστά σημαντικότατη τομή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προσέρχονται σταθερά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των βουλευτών. Αυτή δεν είναι μια πρακτική που θα φθαρεί στο μέλλον. Αποτελεί απαίτηση μου οι υπουργοί να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Σημείωσε, δε, ότι «ο ίδιος φρόντισα να δίνω το «παρών» σ’ όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις, μετέχοντας στις συζητήσεις των νομοσχεδίων. Και ήδη ενεργοποίησα την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη και θα ήμουν πολύ ανοιχτός σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής η ώρα του πρωθυπουργού να γίνει πιο διαδραστική με συντομότερες απαντήσεις και ενδεχομένως με κλήρωση ερωτήσεων για να αποκτήσει λιγότερο στατικό χαρακτήρα».


«Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να «βουλεύεται» και να «διαβουλεύεται». Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις. Γι΄ αυτό και μόνο μέσα σε τρεις μήνες και σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες. Ενώ, στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ενσωματώθηκαν δεκάδες προτάσεις άλλων κομμάτων που δεν προβλέπονταν στις αρχικές ρυθμίσεις. Κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα ότι, για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάχθηκε στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis».

Εξηγώντας, δε, την επιλογή της κυβέρνησης οι υπουργοί να μην είναι στα υπουργικά έδρανα το βράδυ της Τρίτης, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι «η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των πολιτικών μας αντιπάλων αλλά έμπρακτη απόδειξη στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στη βουλή με την βουλευτική και όχι την υπουργική τους ιδιότητα. Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις, επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δεν αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτήν την τετραετία».

Ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια προχώρησε σε έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ σημειώνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους».

«Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά θέτοντας τους στόχους μίας κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους Γενικούς Γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους.

Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ -νωρίτερα από όσο είχαμε υποσχεθεί- για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα. Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%.

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο. Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ανεβαίνει στα 1.010 ευρώ! Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…» σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλειά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων. Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο, ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων. Στο σύστημα ζήτησαν να ενταχθούν 1.154.708 οφειλέτες. Δηλαδή, ένας στους τρεις. Και έτσι θα ρυθμιστούν χρέη ύψους 11,6 δισ ευρώ» συνέχισες τις αναφορές στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Καταργήθηκε το άσυλο - Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες, όπως είπε, «εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής. Άνοιξε ξανά η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Καταργήθηκε το «φακέλωμα» των εργαζομένων, ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις. Και η Ελλάδα έπαψε να πληρώνει πρόστιμα, ψηφίζοντας, επιτέλους, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΗ για την οποία είπε ότι «απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028».

«Αυτή είναι η δική μας «πράσινη» απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί «καθαρής» οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με τις αφίσες τους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «καρφώνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αφίσες του στους δρόμους με αφορμή την ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος.

Επανερχόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων. Ώστε οι τράπεζες να μπορούν, πλέον, να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ».


Πώς άλλαξε η καθημερινότητα των πολιτών

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε απαρίθμιση και πρακτικών πρωτοβουλιών που, όπως είπε, «βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών:

- Στο Μάτι, καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί μετά την περσινή φωτιά. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας περιθάλπονται, πλέον, δωρεάν.

- Το «112» άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του.

Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των Πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα.

Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους αυτούς τους καθημερινούς ήρωες.

- Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν αμέσως τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες και δρομολογείται η ανανέωση των στόλων τους.

- Ενώ, σε ένα άλλο μέτωπο, η ταλαιπωρία όσων πάσχουν από βαριές ασθένειες γίνεται μικρότερη με την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων από τα ίδια τα νοσοκομεία. Χωρίς να στέκονται, πιά, οι ίδιοι στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να τα εξασφαλίσουν.

- Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Και, σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του…».

Είμαστε διπλά συνεπείς

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα στο γεγονός ότι «στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν προσωπική μου δέσμευση και το κάναμε πράξη μαζί με τις υπηρεσίες του υπ. Εργασίας σε δύο μήνες».

«Ότι στον τομέα της Οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε και το δάνειο του ΔΝΤ. Και ότι στις Επενδύσεις, προχωρεί το «Ελληνικό» και το νέο σχέδιο της Cosco και του ΟΛΠ. Συγχαρητήρια στα συναρμόδια υπουργεία που ξέμπλεξαν το κουβάρι σε δύο μήνες όπως είχαμε πει ότι θα κάνουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε «όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν, Και αυτήν την κατακτήσαμε!»

Κυβερνάμε πάντα στο όνομα των πολιτών

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγους λέγοντας ότι «η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο. Και μόλις πληροφορήθηκα ότι για πρώτη φορά η ελληνική δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο». Δηλαδή για να το πω λαικά μας πληρώνουν για να μας δανείζουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης ευχαριστώντας τους άψογους επαγγελματίες του ΟΔΔΗΧ που διαχειρίζονται το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις οφειλές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ που επεστράφησαν στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στην Παιδεία, στην αύξηση κατά 45% των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές των νησιών μας και στην επιλογή και την εκπαίδευση 1.500 νέων αστυνομικών.

«Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα και πρωτοβουλίες στο όνομα …των μέτρων. Αλλά μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα των πολιτών που την εξέλεξαν. Και το έργο μας είναι το «πιστεύω» μας, οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας. Γι’ αυτό ακριβώς και αποτελεί προτεραιότητά μας η κοινοβουλευτική δράση -η κορυφαία στην Δημοκρατία. Και η Βουλή πρωτοστατεί σ’ όλες τις μεγάλες επιλογές μας. Εδώ, ενώπιον των πολιτών και των κομμάτων, παρουσίασα ήδη τις πολιτικές μας για την διαχείριση του Μεταναστευτικού, που θα πάρουν αμέσως μορφή νομοσχεδίου εντός του μηνός» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταναστευτικό

Εξειδικεύοντας για το μεταναστευτικό είπε ότι το σχέδιο προχωρά «με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης και γι' αυτό θα βρει τη θέση του στην ατζέντα της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Οι πρωτοβουλίες μέχρι τα Χριστούγεννα

Ξεδιπλώνοντας τις πρωτοβουλίες μέχρι τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός είπε ότι:

«Όπως ξέρετε, τώρα συζητείται το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο. Που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου.

Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετες ρυθμίσεις για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες. Επισημαίνω ποιοι καπνιστές χειροκροτούν και ποιοι δεν χειροκροτούν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». «Οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν. Καθιερώνουν τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη -με τις χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο που θέλει να ξέρει κάθε υποψήφιος επενδυτής. Θεσμοθετούν την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως βραχίονα της οικονομικής διπλωματίας. Και ανοίγουν το δρόμο για τη μετάβαση στην 5η γενιά ασύρματων δικτύων -με τους τους όρους για την εγκατάσταση των κεραιών τους».

«Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί ήδη το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που όπως γνωρίζει ο υπ. Δικαιοσύνης πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια. Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα».


Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το νέο φορολογικό και το νέο ασφαλιστικό - Δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη

Προανήγγειλε ότι εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, «θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων διατάξεων. Και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στην ΔΕΘ και μια συνολική παρέμβαση με απλοποίηση των κωδίκων καθώς και όλα τα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε επενδυτική άνοιξη στη χώρα.

«Τέλος, πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η Ψήφος στους Αποδήμους Έλληνες. Η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας πατώντας στις επιτυχίες που είχαμε αλλά και η μεγάλη τολμηρή μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων από έναν αυστηρό δημόσιο βραχίονα που δεν τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα.

«Και κύριε υπουργέ θα φέρουμε το νέο Ασφαλιστικό. Που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν. Ήμασταν απολύτως συνεπείς την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Το ξαναλέμε καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παγίδες που καραδοκούν καθώς «πρόσφατα άλλωστε αποκαλύφθηκε ότι πολλές απο τις κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αντισυνταγματικές. Που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες. Όμως ξέρω πως θα τα καταφέρουμε. Και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική».

«Σύντομα η χώρα μας θα έχει ένα αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη και η πολιτική τάξη ένα νέο, δίκαιο εκλογικό σύστημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκη ενώ μιλώντας για την πρόβλεψη 2,8% για ανάπτυξη το 2020 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είπε ότι «ενδεχομένως να είμαστε και λίγο συγκρατημένοι» συμπληρώνοντας ότι και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες.

«Νέες επενδύσεις θεμελιώνονται και όλα τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων γίνονται πράξη: Από τα επιδόματα και το χαμηλό αφορολόγητο – θυμάστε ότι κάποιο έλεγαν ότι θα έρθουμε στην εξουσία και θα μειωθούν τα επιδόματα, όμως όλα αυτά καταβάλονται κανονικά και το αφορολόγητο δεν μειώθηκε - έως το πριμ των 2.000 για κάθε νέο παιδί από το 2020.

Το επίδομα θέρμανσης φέτος θα το προκαταβάλλουμε

Επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά στο θέμα της θέρμανσης. Φέτος ενισχύουμε το κονδύλι κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά αλλά και με μία ουσιαστική διαφορά. Προσέξτε: Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, γνωρίζουμε ότι πολλοί δεν μπορούσαν να το κάνουν, τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το επίδομα θα προκαταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι τους. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να το κάνουμε. Πρόκειται για μία ακόμη τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που λαμβάνεται πέρα από τις δεσμεύσεις της. Και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πολλών».

Μιλώντας για τις διεθνείς επαφές του ο κ. Μητσοτάκης ειπε ότι «αυτή την εικόνα της νέας, αξιόπιστης, ασφαλούς και αισιόδοξης Ελλάδας συναντώ και στα πρόσωπα των ξένων συνομιλητών μου. Οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας αυξάνονται παντού στον κόσμο. Και οι σχέσεις μας δυναμώνουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δίνω τόση σημασία στην κινητοποίηση του Παγκόσμιου Ελληνισμού».

Εκλογικός νόμος και ψήφος αποδήμων

Μιλώντας για την ψήφο των αποδήμων είπε ότι «η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί πολύ σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο και θα έχω την ευκαιρία την Παρασκευή να δω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με διάθεση να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις με μια εξαίρεση. Δεν υπάρει περίπτωση να δεχθούμε η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια και να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες. Να τους λέμε δηλαδή ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσω τις δυνατότητες να βρεθεί κοινός τόπος. Και θα ήταν ένδειξη σπάνιας συνεννόησης αν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τους 300 βουλευτές του κοινοβουλίου».


Δεν θέλω να είμαστε σε ένα ροζ συννεφάκι

Απευθυνόμενος στους 62 νεοεκλεγέντες της κοινοβουλευτικής ομάδας τους είπε ότι «καλείστε, τώρα, να γίνετε εμπροσθοφυλακή στη δημιουργική επίθεση της χώρας και της παράταξης. Σύνθημα μας είναι το τρίπτυχο: Αποφασιστικότητα-Συνέπεια- Αποτελεσματικότητα. Και οδηγός μας η Ρεαλιστική Αισιοδοξία. Είμαστε ρεαλιστές γιατί είμαστε αισιόδοξοι, και αισιόδοξοι γιατί είμαστε ρεαλιστές! Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο. Να δίνουμε πάντα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους βουλευτές. Είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία της ΚΟ στα δρώμενα της Βουλής. Μην έχετε αυταπάτη ότι λειτουργείτε ως ένα δυνατό ρεύμα με διπλή κατεύθυνση: Κάνετε τους πολίτες, στις περιφέρειές σας, κοινωνούς του κυβερνητικού έργου. Αλλά και την κυβέρνηση, κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών»!

«Το τελευταίο που θέλω είναι να βρεθούμε σε ένα ροζ συννεφάκι που να λέει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Μια καλή αρχή έχουμε κάνει, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

»Θέλουμε ένα Κοινοβούλιο που δεν θα αποτελεί μονοσήμαντο έρεισμα της κυβέρνησης, αλλά θα συμβάλει ουσιαστικά με κριτική σκέψη. Κι αυτό σημαίνει ότι ο βουλευτής της Ν.Δ θα είναι προσωπικό και πολιτικό παράδειγμα. Ανοιχτός στο δημοκρατικό διάλογο, όμως και σταθερός στις απόψεις μας. Είπαμε: «Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε». Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας, θα έχει την απάντησή του. Το βλέμμα μας, ωστόσο, θα είναι μπροστά και όχι πίσω. Αλλά πάντα μπροστά: Εκεί που θέλουμε να βαδίσει η χώρα. Εκεί που της αξίζει να βρεθεί. Και εκεί που τελικά θα την οδηγήσουν, με ασφάλεια και με ανάπτυξη, όλοι εσείς οι βουλευτές της.