08 Οκτωβρίου 2019

Ερχονται 16 μεγάλες επενδύσεις μετά τις επαφές Μητσοτάκη σε ΗΠΑ και Ευρώπη (λίστα)

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δρομολογείται να εισρεύσουν τους επόμενους μήνες στη χώρα μας
Επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δρομολογούνται τους επόμενους μήνες στη χώρα, δίνοντας το κατάλληλο έναυσμα για την επενδυτική «έκρηξη» που αναζητά η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της θητείας της, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από ένα μπαράζ επαφών στη Νέα Υόρκη με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και επενδυτές, αλλά και τη συνάντηση τις προάλλες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιδιώκει την προσέλκυση άμεσων ξένων -αλλά και ελληνικών- επενδύσεων, με τρία «όπλα»: τη μείωση των φόρων, τη βελτίωση του περιβάλλοντος για ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, και με το σχέδιο για μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν οι συστημικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Πρέπει να κάνουμε τη χώρα επιχειρηματικά φιλική και θα την κάνουμε γιατί είναι όρος εθνικής επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ενώ τόνισε πως οι επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και ότι πολλές ξένες επιχειρήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον χάρτη του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και πως αυτό θα αποτυπωθεί άμεσα, με συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», μέσα στο προσεχές διάστημα, συνολικά 16 μεγάλες επενδύσεις, που είτε είχαν «κολλήσει» επί κυβέρνησης ΣΥ-ΡΙΖΑ είτε ήταν στα σκαριά είτε τώρα σχεδιάζονται, θα μπουν σε φάση υλοποίησης, δίνοντας γενναία ώθηση στην ελληνική οικονομία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ήδη προχθές ολοκληρώθηκε η τέταρτη και τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού, ενώ έγινε ο διαγωνισμός για το καζίνο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εκταμιευθεί η προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

ΑΦΑΝΤΟΥ

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίντο με μήκος ακτογραμμής τεσσάρων χιλιομέτρων στην παραλία της Αφάντου και των Καλυθιών στη Ρόδο, που διαθέτει γήπεδο γκολφ. Η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό σχήμα M.A. Angeliades και T.N. Aegean Sun Investments πλέον «ξεκολλάει» και οι απαιτούμενες άδειες αναμένεται να εκδοθούν τους προσεχείς μήνες.

ΔΕΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Το χαρτοφυλάκιο του ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνει δέκα λιμάνια με τη μορφή ανώνυμων εταιρειών: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την αποκρατικοποίησή τους, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την πώληση του 100% των μετοχών τους. Οι πρώτοι διαγωνισμοί θα βγουν πολύ γρήγορα στον «αέρα».

ΚΑΣΣΙΟΠΗ

Άλλη μια επένδυση που φαίνεται να ξεμπλοκάρει. Στη βόρεια Κέρκυρα, η αμερικανική εταιρεία NCH Capital επενδύει συνολικά περί τα 100 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της έκτασης των 490 στρεμμάτων, όπου θα οικοδομηθούν ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) σήμερα είναι το λεγόμενο Υπερταμείο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH (27%), η AviAlliance Capital GmbH (13%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Η υπο-βολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την αγορά του 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχει λάβει παράταση έως τις 29 Οκτωβρίου.

ΕΛ.ΠΕ.

«Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να αποσυρθούμε συνολικά από τα ΕΛ.ΠΕ.», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την πώληση κάποιου ποσοστού του (ενδεχομένως να διατηρήσει ένα 20%- 35% που έχει σήμερα το Δημόσιο) με στόχο να αποκομίσει έσο-δα περί των 500 εκατ. ευρώ.

ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ έχει «σπάσει» σε όμιλο εταιρειών που δραστηριοποιείται στη χονδρική πώληση, προμήθεια, εμπορία και διανομή φυσικού αερίου σε μεγάλους πελάτες και σε πελάτες λιανικής. Εντός του Οκτωβρίου θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα διατηρεί το σπάσιμο του ομίλου σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και Συμμετοχές ΔΕΠΑ και θα προβλέπει την πώληση των δύο πρώτων εταιρειών.

ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η νέα μονάδα του Ομίλου Μυτιληναίος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Αντίκυρα Βοιωτίας, το οποίο επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επένδυση, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1.428 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο.

COSTA NOPIA

Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη τουριστικού και παραθεριστικού θερέτρου, που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο στον κόλπο της Κισσάμου, στη Βόρεια Κρήτη. Το επιχειρηματικό σχέδιο υλοποιείται σε έκταση 1.000 στρεμμάτων και εμπεριέχει την ανέγερση 800 επαύλεων, πολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου και μαρίνας σκαφών. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα (Πειραιώς 252), ιδιοκτησίας της Βιοχάλκο, συνολικής έκτασης περίπου 73 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 117 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, κέντρο αποκατάστασης-αποθεραπείας, συνεδριακούς χώρους και εμπορικό κέντρο.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

Αφορά στην ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, εκ των οποίων 11 φωτοβολταϊκοί και 5 αιολικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 177 MW. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 172 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία Notias - East PV, θυγατρικές της γαλλικής εταιρείας Total Eren, στην οποία συμμετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό ο Ομιλος Total.

CONSORTIUM SOLAR POWER

Επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία συστάδας φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW, που θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ.

ELOUNDA HILLS

Κατασκευή του πολυτελούς παραθεριστικού - τουριστικού χωριού Elounda Hills στον Δήμο Αγίου Νικολάου Περιφέρειας Κρήτης, προϋπολογισμού 430 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πεντάστερα ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα και μαρίνα.

Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ