18 Οκτωβρίου 2019

ΟΝΤΩΣ! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ! ΑΔΕΙΑΖΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑΖΩ! Μητσοτάκης: Κινηθήκαμε με σχέδιο για το μεταναστευτικό-BINTEO-Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής - Πετύχαμε να ενσωματώσουμε τις θέσεις μας στο τρίπτυχο Συρία - Τουρκία - Κύπρος, είπε

Τον τρόπο που έχει κινηθεί έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών υπερασπίσθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με επισκόπηση των βασικών ζητημάτων που απασχόλησαν τη Σύνοδο:

Για το Brexit: Με ομοφωνία εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση που ελήφθη. Ικανοποίηση, ανακούφιση και θλίψη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών δεν επιθυμούσε. Από την στιγμή όμως που η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε έτσι, σκοπός ήταν να αποφασίσουμε τους όρους του διαζυγίο. Ο ίδιος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έδωσε τη συναίνεσή του. Είμαστε σε καλό δρόμο, ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε μπροστά στο να έχουμε εγκρίνει μια συμφωνία, αλλά αυτή να μην εγκρίνεται από το βρετανικό κοινοβούλιο

Για το χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027: Η ελλληνική θέση είναι ότι το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από το 1,11 του προϋπολογισμού της Ένωσης γιατί αυτό θα σημαίνει πτώση από το επίπεδο που έχει σχεδιαστεί. Πολιτικές συνοχής, ΚΑΠ, πρέπει να συνδεθούν με νέες πολιτικές για κλιματική αλλαγή, ασφάλεια συνόρων, προσφυγικές ροές. Ο πήχυς που ετέθη: Υπάρχουν σειρά από τεχνικά ζητήματα για αιρεσιμότητες, δηλ. να συνδέεται η χρηματοδότηση με κράτος δικαίου, συμμόρφωση με περιβαλλοντικές πολιτικές, προστασία συνόρων. Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει ουσιαστικό πολιτικό και γεωπολοτικό ρόλο πρέπει να θέσει το όριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πέσουμε κάτω από το όριο που έχει θέσει η Κομισιόν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων γι' αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Για το 5ο και 6ο σημείο συμπερασμάτων: Τουρκία, Κύπρος, Συρία, μετανάστευση. Πετύχαμε. Υπήρχε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία. Λαμβάνουμε υπόψη τη συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ αλλά με αυστηρότητα . Θέλω να τονίσω το σημείο 8 των συμπερασμάτων που προστέθηκε μετά από επιτακτική δική μας παρέμαση. Να στηρίζει η ΕΕ τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα αιφνίδιων εισόδων. Υπήρξε συμφωνία ότι η αντιμετώπιση δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην Ελλάδα. Εξήγησα τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε εμείς αλλάζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ζήτησα την εφαρμογή ενός σχεδίου Β.

Κύπρος: ομόφωνη καταδίκη, πολύ συγκεκριμένη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας ερνός της κυπριακής ΑΟΖ. Μεγαλύτερη σδαφήνεια προσδιορίζεται το πλαίσιο των κυρώσεων.

Τέλος, εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ήταν στο ζήτημα της διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων. Δεν καταφέρμα να δώσουμε ημερομηνία στους βόρειους γείτονες μας. Η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω τους προβληματισμούς μας γι αυτή την συμφωνία, όνως από τη στιγμή που κυρώθηκε από το κοινοβούλιο είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Για Αλβανία: δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ή περιουσιακά δικαιώματα μελών ελληνικής μειονότητας. Τρεις χώρες διαφώνησαν. Αυτό δεν είναι καλό και για την περαιτέρω σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων, και δεν είναι καλό και για την Ελλάδα, διότι το κυριότερο όπλο που έχει είναι η ευρωπαϊκή προοπτική στο πλαίσιο αυτής της μακράς διαδικασίας που καταλήγει στην ένταξη.

Ευχαριστίες σε Γιούνκερ - Τουσκ

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ήταν η δική του πρώτη σύνοδος, αλλά η τελευταία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Μου είπε ότι έχει συμμετάσχει σε 138 συμβούλια κορυφής. Θέλω να τον ευχαριστήσω ως Ελληνας, ως Ευρωπαίος. Δεν ξεχνάμε τον αγώνα που έδωσε να κρατήσει την Ελλάδα, όταν κάποιοι άλλοι είχαν φαντασιώσεις. Θυμήθηκα μια φράση που έλεγε ο πατέρας μου. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει Ευρώπη, ας κάνει μια επίσκεψη στα νεκροταφεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε από την ανάγκη για ειρήνη, ευημερία. Ηταν και η τελευταία φορά που προήδευσε ο Τουσκ, ρτον ευχαριστώ δημόσια διότι είχε τη σύνθετη άσκηση να διαχειριστεί τους 28, τώρα 27 με αποτελεσματικότητα, ειλικρίνεια και χιούμορ.

Για τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της διεύρυνσης και το αν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ.Ζάεφ, αλλά ισχύει ό,τι του είχε πει στη Νέα Υόρκη, ότι είναι μια προβληματική συμφωνία -ειδικά για τα εμπορικά σύνορα- αλλά δεν θα το έθετε ως πρόβλημα για τη διεύρυνση.

Για το μεταναστευτικό

Απαντώντας στην ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος για το μεταναστευτικό και ειδικότερα αν η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη, τόσο για την επιτάχυνση του ασύλου, όσο και συνολικά στην πολιτική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι την προηγούμενη κυβέρνησηυ. Κινηθήκαμε με συγκεκριμένο σχέδιο, γρήγορα, είναι στη διαβούλευση η νέα διαδικασία χορήγησης του ασύλου, ώστε όσοι δεν δικαιούνται να επιστρέφουν γρήγορα στην Τουρκία. Πήραμε κι άλλες αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μεριμνήσαμε για τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και ότι αυτή η κυβέρνηση έχει άλλο τρόπο αντιμετώπισης. Ούτε ένας, πιστεύω, ότι περίμενε να δώσουμε απάντηση μέσα σε τρεις μήνες.

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο ζήτημα και ειδικότερα αν περιμέναμε κάτι πιο συγκεκριμένο για το μεταναστευτικό ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα λαμβανει οικονομική υποστήριξη. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και αυτό. Να θέσουμε την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου έτσι ώστε να υπάρχει ενεοποίηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε αυτό το επίπεδο
Αυτή είναι μια πολιτική η οποία δεν μπορεί, δεν στέκει, είναι απαράδεκτη αυτή η πολιτική. Δεν γίνεται να μην δεχόμαστε κανέναν επιμερισμό αυτού του προβλήματος. Βλέπω μια καλύτερη διάθεση να υποστηριχθεί η Ελλάδα. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα στον πυρήνα τουυ, να μην ξεκινάνε οι βάρκες, να έρχονται λιγότεροι μετανάστες, αν δεν μειώσουμε τις ροές. Αφορά ανθρώπους που είναι και ευάλωτοι. Γι αυτό επιμένουμε τόσο στις επιστροφές. Αν κάποιος πάει και δώσει τα λεφτά του σε έναν διακινητή θα τα χάσει τα λεφτά του γιατί θα γυρίσει πίσω στην Τουρκία
Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό και υπάρχει και ένα εθνικό σκέλος και θα τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο ταυτόχρονα

Για το σχέδιο Β' για το μεταναστευτικό ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από το να γίνει μια πιο τολμηρή μετεγκατάσταση ανθρώπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ούτε κινδυνολογώ, ούτε μ' αρέσει να μεγαλοποιώ το πρόβλημα. Δεν δεχομαι να πιαστεί η Ευρώπη απροετοίμαστη σ αυτό το ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω ότιθα γίνει αυτό, δουλειάμας όμως είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Στην ερώτηση πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στο να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός εναλλακτικού πλάνου, είπε:

Αντιμετωπίζουμε μια προβληματική κατάσταση, δεν αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση. Εχουμε τη δυνατότυτα να το διαχειριστούμε ακολουθώντας το σψέδιο που σας ανέφερα. Δεν μπορούμε σε νησιά όπως η Λέσνος και η Σάμος να έχουμε αριθμό προσφύγωων που πλησιάζει τον αριθμό μονίμων κατο΄λικων. άρα η μετακίνηση προς την ενδοχώρα είναι μονόδρομος. Σχέδιο όσο το δυνατόν πιο δίκαιης κατανομής, πάντα σε συνεννόηση και σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Πρόθεση και κατεύθυνσή μας να μην αιφνιφιάζουμε ποτέ κανέναν. Θέλουμε να είμαστε σε διάλογο, να ακούμε. Είναι μια διασικασία διαλόγου και όχι επιβολής. Δεν έχω μετανιώσει καθιόλου για την ρητορική μου. Το 2015 άνοιξαν τα σύνορα και είχαμε μια πολιτική ανοιχτών θυρών.

Για την τουρκική προκλητικότητα, είπε: 

Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση για την γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων είναι μια λανθασμένη απόφαση. Βλέποντας κανένας το ισοζύγιο των κερδισμένων και των χαμένων θα συμφωνήσει.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η στρατηγική μας σχέση με την Αμερική είναι προβληματική. Υπογράψαμε το πρώτο σκέλος μιας νέας αμυντικής συμφωνίας, που είναι ωφέλιμη, αποτυπώνει στο χαρτί ενέργειες που ήδη είχαν ενεργοποιηθεί κι έχουμε ένα χρόνο για να δούμε. Η στρατηγική σχεση των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Διαβάστε όλο το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου: