15 Οκτωβρίου 2019

ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ... ΑΦΟΥ ΔΕ ΛΕΤΕ ΠΟΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ! Βούτσης: Διαψεύδω ότι θέλαμε τύπωμα Δραχμών- Τι είχαν πει Πούτιν-Ολάντ

Τους ισχυρισμούς Στουρνάρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλλει αίτημα να τυπωθούν δραχμές στην Ρωσία, διέψευσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα, ή διερεύνηση, δηλαδή να τυπωθούν δραχμές στην Ρωσία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να το γνωρίζει μετά βεβαιότητος, λόγω της θέσης που είχε στην τότε κυβέρνηση:

«Το διαψεύδω απολύτως ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ ζήτησε κάτι τέτοιο ή ούτε είχε φλερτάρει ποτέ με αυτή την ιδέα. Σε καμία περίπτωση δεν συζήτησε ο κ. Τσίπρας. Ποτέ δεν φλερτάραμε με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποτέ δεν παίξαμε κορώνα γράμματα την τη χώρα».

Τι αποκάλυψε ο Πούτιν στον Ολάντ
Σημειώνεται πάντως ότι η αναφορά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, δεν ήταν αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά προέρχεται από βιβλίο με τις εκμυστηρεύσεις του Γάλλου πρώην Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλαδή, διάβασε στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα», ένα απόσπασμα από το βιβλίο των Γάλλων Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ.

Στο βιβλίο περιγράφεται το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça...», εκδόσεις Stock, 2016), ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει.

Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο.