02 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ! Στα πρόθυρα της διάσπασης το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο;

Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο μετά την προ διετίας επεισοδιακή αλλαγή σκυτάλης και την αποχώρηση της πρώτης σε ψήφου επανεκλεγείσας Βρετανής συμπροέδρου του Δ.Σ., της Ευγενίας Χανδρή.

Η εξαπάτηση των μελών του Επιμελητηρίου από μιά ομάδα που, με οριακή πλειοψηφία στο ΔΣ και ετερόκλητες αφετηρίες, στοιχήθηκε ευκαιριακά μεταξύ της, μετά από λυσσώδεις παρεμβάσεις επί τριακονταετία και πλέον υπαλλήλου της Βρετανικής Πρεσβείας που προωθούσε υπόγεια πλειάδα εκλεκτών του, δεν φαίνεται να τραβάει.

Παλιά μέλη αρνούνται να ανανεώσουν τις συνδρομές τους. Άλλα, παρατηρούν με περίσκεψη τη μετατροπή του, το πάλαι ποτέ, κραταιού Επιμελητηρίου σε μαγαζάκι διαφόρων lobbies και μιάς εταιρείας δημοσίων σχέσεων που, όπως λέει, εδρεύει στο Λονδίνο.

Η, δε, νέα διοίκηση έχει αποδυθεί σε αγώνα προσέλκυσης νέων μελών με σκοπό την αλλοίωση του συμμετοχικού χάρτη του για τον ολοκληρωτικό έλεγχό του στις επερχόμενες εκλογές.

Παρά τις προσπάθειες καταλαγής που καταβάλει ο εμβληματικός επί επταετία Έλληνας Πρόεδρός του, ο γνωστός νομικός και τελευταίος εκδότης της Ελευθεροτυπίας Χάρης Οικονομόπουλος που εξακολουθεί να συμμετέχει σαν μέλος στο Δ.Σ. προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, τα πράγματα ωθούνται πλέον στα άκρα και το ενδεχόμενο μαζικής αποχώρησης μελών και η δημιουργία δεύτερου Επιμελητηρίου είναι, πλέον, ορατά.

Η έκτακτη γενική συνέλευση που ζήτησαν πολλά και βαριά μέλη το Σεπτέμβριο του 2017 για τον επί ετών σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό του Επιμελητηρίου, τη θέσπιση ανώτατου αριθμού θητειών στα μέλη της διοίκησής του καθώς επίσης και την απαγόρευση συμμετοχής στο Δ.Σ. εκπροσώπων εταιρειών lobbying, όπως ισχύει στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όχι μόνο δεν γνωστοποιήθηκε από την επιτροπή διοίκησης προς τα μέλη του, αλλά όσοι επιχείρησαν να την επικοινωνήσουν λοιδωρήθηκαν.

Το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1945 και έχει σκοπό την αμοιβαία προώθηση των Ελληνοβρετανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Από τα πρόθυρα της πτώχευσης που βρέθηκε μέχρι την εκλογή του Οικονομόπουλου, αναδείχθηκε από το 2010 μέχρι και τις αρχές του 2017 σε κομβικό παράγοντα προώθησης μελέτης και φιλοεπενδυτικών πολιτικών και προβολής της Ελλάδας.

Αφού κατάφερε να επιβιώσει με άτοκο δάνειο που του χορήγησε ο τότε Έλληνας Πρόεδρός του, δάνειο που όπως πληροφορούμαστε του επιστράφηκε με δικά του χρήματα, το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε στη συζήτηση για την απαραίτητη Συνταγματική Αναθεώρηση για την προσέλκυση επενδύσεων, στη μελέτη για τον εξορθολογισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος καθώς επίσης και την προβολή της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Με έξυπνες πρωτοβουλίες, όπως το βίντεο That’s Greece , την υιοθέτηση αρχών δεοντολογίας και την πρόταση για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Siemens, την χρηματοδότηση και διοργάνωση της επίσημης Ελληνικής εξωαθλητικής παρουσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μέσω του House of Hellenes  τη στρατηγική συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics και το ΙΟΒΕ και την προσπάθεια να προσελκύσει στην Ελλάδα την έδρα βρετανικών κολοσσών που αναζητούσαν ευρωπαϊκή έδρα εκτός Αγγλίας μετά το BREXIT, όπως oι LLOYD’S, αλλά και τον ιδρυτικό ρόλο του στη δημιουργία της, ανενεργής πλέον, Ένωσης Διμερών Επιμελητηρίων Ελλάδας και χωρών μελών της Ε.Ε., το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο είχε καταστεί το οργανωτικό ισόβαρο του πολύ μεγαλύτερου και με επίσημη κρατική ενίσχυση Ελληνογερμανικού.

Αμφισβητώντας, τουλάχιστον, τα μέχρι τότε, αδιαφιλονίκητα πρωτεία μεταξύ των διμερών, από το πανίσχυρο Ελληνοαμερικανικό.

Αν και ο Οικονομόπουλος προσπάθησε να αποτρέψει την αλλαγή της νομοθεσίας που για χρόνια επεδίωκαν διάφοροι ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση περισσότερων από ένα Διμερών Επιμελητηρίων στην Ελλάδα και, προσωρινά μόνο, το πέτυχε το Δεκέμβριο του 2014, η αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιτρέπει πλέον την ίδρυση περισσοτέρων Διμερών Επιμελητηρίων - ελληνογαλλικών, ελληνοβρετανικών, ελληνογερμανικών κλπ.

Ήδη το Ελληνοκινεζικό έχει αποκτήσει δύο ομώνυμους «ανταγωνιστές»/μαγαζάκια στην ίδια χώρα.

Και το Ελληνοβρετανικό, από συντονιστής κοινωνικών εταίρων τον Μάρτιο του 2017 και διοργανωτής δημόσιας διαβούλευσης για την καταγραφή και την κατά το δυνατό αντιμετώπιση των συνεπειών του επερχόμενου BREXIT, έχει αυτό-υποβαθμιστεί σε απλό υποστηρικτή πρωτοβουλιών τρίτων και τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.