Ο Ντόναλντ Τραμπ, βλοσυρός, κοιτάζει τον φακό. Προς το ίδιο σημείο είναι στραμμένο και το βλέμμα του επιτελείου του. Ηταν όμως αυτή η φωτογραφία στημένη;
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία που καταγράφει στιγμιότυπο από το κέντρο επιχειρήσεων. Από εκεί, ο Τραμπ και το επιτελείο του παρακολούθησαν την έφοδο των Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, του ηγέτη του ISIS, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ομως, κάποιος αμφισβήτησε το κατά πόσο αυτή η φωτογραφία ήταν αυθόρμητη. Και είναι… ειδικός επί του ζητήματος, καθώς πρόκειται για τον Πιτ Σούζα, ο οποίος είχε διατελέσει φωτογράφος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και Ρόναλντ Ρίγκαν. Αυτό που επισήμανε ο Σούζα είναι πως η επιδρομή κατά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους έγινε- σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο- στις 3:30 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον, ενώ στα IPΤC δεδομένα της κάμερας φαίνεται ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 17:05:24.
Πόζαρε λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ για τη φωτογραφία;
Τι δείχνει η φωτογραφία του Τραμπ
Στη φωτογραφία, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μάιλι και ο επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων, Μάρκους Εβανς, κοιτάζουν προς τον φακό της κάμερας.
Στιγμιότυπο από το κέντρο επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της εφόδου των αμερικανικών δυνάμεων στο κρησφύγετο του Μπαγκντάντι/ Φωτογραφία: AP/ Shealah Craighead
Οι διαφορές Τραμπ και Ομπάμα
Πέρα όμως από το θέμα της ώρας, που επισήμανε ο Πιτ Σούζα, υπάρχουν η διαφορά είναι εμφανής αν συγκρίνει κανείς αυτή τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ στο κέντρο επιχειρήσεων, από εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο τότε πρόεδρος παρακολουθούσε την έφοδο στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011.
Σε εκείνη τη φωτογραφία, πάλι από το κέντρο επιχειρήσεων, όλοι παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία και κανείς δεν κοιτάζει την κάμερα. Ο Ομπάμα φορά ένα μπουφάν, ο αντιπρόεδρός του Τζο Μπάιντεν είναι δίπλα του χωρίς γραβάτα ή σακάκι, η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει καλύψει το στόμα της με το χέρι της, ενώ ο τότε υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς έχει σταυρώσει τα χέρια μπροστά του. Πίσω τους είναι όρθιοι και κοιτάζουν προς τις οθόνες αρκετά μέλη της διοίκησης Ομπάμα.
Ομπάμα, Κλίντον, Μπάιντεν παρακολουθούν με αξιωματούχους την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011/ Φωτογραφία: AP/ Pete Souza
Σίγουρα, εκείνη η φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πιο ρεαλιστική από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη βέβαια, ίσως απλά τώρα ο Λευκός Οίκος διάλεξε να δώσει στη δημοσιότητα τη λάθος λήψη, την πιο στημένη του Τραμπ. Εξάλλου ο Σούζα παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είχε τραβήξει 1.000 φωτογραφίες του Ομπάμα την ημέρα που έγινε η επιχείρηση κατά του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Οπότε, μπορεί τότε απλά να είχαν κάνει καλύτερη- σε επικοινωνιακούς όρους- επιλογή στον Λευκό Οίκο.