23 Οκτωβρίου 2019

«Παγώνει» τη συμφωνία για το Brexit ο Τζόνσον, το «μπαλάκι» στις Βρυξέλλες

«Παγώνει» τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μπόρις Τζόνσον και αναγκάζεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει την παράταση την οποία δεν ήθελε. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της νέας ήττας που υπέστη στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς οι βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία του με την ΕΕ (329 υπέρ έναντι 299 κατά), αλλά όχι και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εφαρμοστικών νόμων που την συνοδεύουν (με 322 κατά έναντι 308 υπέρ).

Το χρονοδιάγραμμα του Τζόνσον προέβλεπε ότι το νομοσχέδιο της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (εφαρμοστικοί νόμοι) θα έπρεπε σε τρεις μόλις μέρες να έχει εγκριθεί στο σύνολό του από το κοινοβούλιο και μάλιστα χωρίς τροπολογίες που να αναιρούν την ουσία του. Κι αυτό ώστε να είναι δυνατή η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.

Έτσι, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανότατα κατά ένα τρίμηνο, ως την 31η Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τώρα πώς θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες αργότερα σήμερα με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των «27». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι αποφάσεις κάθε άλλο παρά δεδομένες μπορούν να θεωρούνται, ειδικά εξαιτίας των σοβαρών επιφυλάξεων που έχει διατυπώσει η Γαλλία απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης. Εφόσον τελικά η παράταση δεν δοθεί, τότε οδεύουμε ολοταχώς προς ένα «άτακτο» Brexit.

Μάλιστα, πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη», δήλωσε πως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με [πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, τον Τζέρεμι] Κόρμπιν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία είχε περάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο - όπως αναμενόταν - η συμφωνία αποχώρησής της Βρετανίας από την ΕΕ με ψήφους 329 υπέρ έναντι 299 κατά.

Οι ηγέτες της ΕΕ διαβουλεύονται το αίτημα παράτασης του Brexit

Ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαβουλεύεται με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ένωση έως την 31η Ιανουαρίου 2020, αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, στην πρώτη επίσημη ευρωπαϊκή αντίδραση μετά την ήττα Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ αλλά όχι το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των νόμων της, κάτι που καθιστά ουσιαστικά αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία εξόδου της Βρετανίας που είχε θέσει ο βρετανός πρωθυπουργός, στις 31 Οκτωβρίου.

Λίγο μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε ανάρτησή της στο twitter, η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι: «Η Κομισιόν έλαβε υπόψη της το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και αναμένει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μας ενημερώσει σχετικά με τα επόμενα της βήματά της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβουλεύεται με τους ηγέτες (της ΕΕ) το αίτημα του ΗΒ για παράταση (της διαδικασίας εξόδου) έως την 31η Ιανουαρίου 2020».

Υπενθυμίζεται ότι ο ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αποστείλει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δυο επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια ανυπόγραφη με την οποία ζητούσε αναβολή του Brexit και μια άλλη στην οποία δήλωνε ότι δεν επιθυμεί αναβολή, μετά τη ματαίωση της προσπάθειάς του να περάσει τη συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ.



Λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε πως για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συστήσει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.