17 Οκτωβρίου 2019

Λευκός καπνός για το Brexit -«Εχουμε συμφωνία», λένε Μπόρις Τζόνσον και ΕΕ

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει συμφωνία για το Brexit.

Η συμφωνία για το Brexit επετεύχθη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από τη μία πλευρά και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, από την άλλη.

Στη συμφωνία για το Brexit, οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή και δίκαιη συμφωνία τόσο για τις πολιτικές προεκτάσεις της αποχώρησης της Βρετανίας, όσο όμως και για το ακανθώδες ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μπόρις Τζόνσον: Έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία για το Brexit
«Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο. Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», έγραψε αμέσως μετά ο Μπόρις Τζόνσον.



Λίγο αργότερα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέθεσε σε συνέντευξη Τύπου τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας με τη Βρετανία. Ο κ. Μπαρνιέ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ιρλανδίας, αλλά και το ΦΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία που παρέμενε αγκάθι στο κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Πολιτική συμφωνία για το Brexit και για το θέμα της Ιρλανδίας

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης τη θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου», γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Αγκάθι η στάση του DUP για τη συμφωνία Brexit

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο φαίνεται πως τα δύσκολα θα τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα. Από το πρωί, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας DUP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία του γα το Brexit. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, πηγές από το εσωτερικό του κόμματος επέμεναν: «Διαβάστε τη δήλωσή μας. Δεν άλλαξε».



Ωστόσο, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής στη Βρετανία, ο Τζέιμς Φόρσαϊθ, σχολιάζει πως αν οι Βρυξέλλες στείλουν απόψε το μήνυμα «είτε αυτή τη συμφωνία, είτε καθόλου συμφωνία», τότε οι πιθανότητες ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει το Βrexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο αυξάνονται σημαντικά, ακόμη και χωρίς τη στήριξη του DUP.

Ανεβαίνει η λίρα μετά την ανακοίνωση για συμφωνία στο Brexit

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, η βρετανική λίρα σημείωσε ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο, αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Guardian, ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των κατασκευών στη Βρετανία, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών στη χώρα.

Η πρώτη αντίδραση Κόρμπιν στη συμφωνία για το brexit

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις ρισκάρουν την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας ώστε να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες».


Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία κάλεσε σε απόρριψη της νέας συμφωνίας για το Brexit
Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία κάλεσε σε απόρριψη της νέας συμφωνίας για το Brexit / Φωτογραφία: AP Photos


Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.

Το κείμενο της συμφωνίας για το Brexit

Το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, συνολικής έκτασης 64 σελίδων, δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η επίτευξή της.