19 Νοεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό: Με κλειστά κέντρα και 1.700 προσλήψεις το σχέδιο της κυβέρνησης

Τον ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη, εκτός απρόοπτου, η κυβέρνηση, στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνεται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, προκειμένου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να είναι πλήρως ενήμερες για τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, συζητήθηκε η δημιουργία κλειστών των δομών φιλοξενίας, στα νησιά και την ενδοχώρα την ώρα που συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, στη σύσκεψη και με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προανήγγειλε 1.700 προσλήψεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για προσλήψεις 400 συνοριοφύλακων στον Έβρο, 500 νέων υπάλληλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, καλείται τώρα να συνδράμει στην ενημέρωση και την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, την ώρα που οι αντιδράσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη, που σημειώνουν, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αιφνιδιάσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των Περιφερειαρών, υπάρχει θετική ανταπόκριση για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, ωστόσο ζήτησαν από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενημέρωση για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης για να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου σε κάθε νησί, έθεσε ως όρο να κλείσουν τα hotspot στη Μόρια της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου.

Πού θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, Χίο, Σάμο και Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Λέρο και Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη. Ωστόσο δεν θα περιοριστούν σε αυτά, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή λύση για το Μεταναστευτικό

Εκτός από την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο εσωτερικό της χώρας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές, η κυβέρνηση κινείται και σε έναν παράλληλο άξονα, που αφορά τις πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής λύσης. Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του Υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου» και στέλνει μήνυμα σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία για συμμετοχή στα βάρη διαχείρισης του μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι: «η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».