11 Νοεμβρίου 2019

Μειώνονται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης από το 2020

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης από το 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση εξοικονομώντας πόρους από την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου.

Οι δύο μνημονιακοί φόροι που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συμβάλλουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαφανισθούν μέσα σε ένα έτος. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθούν ολοκληρωτικά μέσα στην τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των δύο φόρων από το 2020. Όχι όμως από την 1η Ιανουαρίου αλλά από το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή πορεία της οικονομίας και αύξηση των δημοσίων εσόδων από τα παρεμβάσεις που δρομολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος Επιτηδεύματος μπήκε στη ζωή των επιχειρήσεων το 2011, μαζί με την έκτακτη εισφορά. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατώντας να εντοπίσει και να πατάξει τη μικρομεσαία φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό την πίεση της Τρόικας επέβαλε οριζόντιο Τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα έσοδα από το Τέλος Επιτηδεύματος ανέρχονται σε 386 εκατ. ευρώ κι αυτά αντλούνται από περίπου 611 χιλιάδες ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημα τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο. Το Τέλος διαμορφώνεται ως εξής:

- 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

- 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

- 650 ευρώ, ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

- 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Στόχος είναι σε ετήσια βάση να μειώνεται κατά 30% περίπου κάθε φόρος με στόχο το 2023 να καταργηθούν ολοκληρωτικά. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση προσδοκά τη μείωση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, ή 0,25% του ΑΕΠ .

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι θα περιορισθούν οι καταναλωτικές δαπάνες κατά 12% ετησίως κι συγκεκριμένα θα περιορισθούν σε 1,3 δις. ευρώ από 1,53 δις. ευρώ που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βελτιωθούν σταδιακά και τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν τεράστιες ζημιές. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛΤΑ, ΟΟΣΑ). Επίσης, από τη μείωση κατά 140 εκατ. ευρώ των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου όπως επίσης και 140 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

https://www.liberal.gr/economy/meionontai-telos-epitideumatos-kai-eisfora-allilegguis-apo-to-2020/273744