14 Νοεμβρίου 2019

Η Λαγκάρντ «καλοπιάνει» το ΔΣ της ΕΚΤ με εκδρομή σε αυτοκρατορικό κάστρο

Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ προσπαθεί να λειάνει τις διαφορές των μελών του ΔΣ, σε χαλαρό κλίμα και υπερπολυτελές περιβάλλον για «σύσφιξη σχέσεων»

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλώντας τα μέλη του σε ένα κάστρο που θα ταίριαζε σε αυτοκράτειρα για την πρώτη τους συνάντηση με την νέα της ιδιότητα ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, που έχει «σημαδευτεί» από τις πολιτικές διαμάχες υπό την προεδρεία του  προκάτοχού της Μάριο Ντράγκι, συγκλήθηκε την Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Schlosshotel Kronberg, ένα πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων βόρεια της Φρανκφούρτης.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τετάρτης – που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ιδιωτικής φύσης των συνεδριάσεων της ΕΚΤ – περιέγραψαν τις συζητήσεις ως ανοικτές, φιλικές και εποικοδομητικές. Είπαν ότι έκανε μια νέα αρχή στην ομάδα μετά το πρωτοφανές ρήγμα που είχε εγείρει  ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική ικανότητα του θεσμού να ενεργήσει.

Η Λαγκάρντ ανήρτησε μια φωτογραφία σήμερα που δείχνει μέλη συμβουλίου στο πράσινο σαλόνι, το μεγαλύτερο στο κάστρο, που παλιά ήταν η αυτοκρατορική αίθουσα μουσικής.

Η Λαγκάρντ είχε ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες να επαναφέρει τις σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ πραγματοποιώντας ατομικές συναντήσεις μαζί τους για να προετοιμάσει το έδαφος για τη χθεσινή συγκέντρωση. Το αρχικό μέρος της πρώτης επίσημης συνάντησης με το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε χώρα στη έδρα της ΕΚΤ, όπου οι ανώτατοι διευθυντές από τις εταιρείες της ευρωζώνης μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία, και υπέστησαν λεπτομερείς ερωτήσεις της προέδρου.

Μίνι μαύρα λεωφορεία 

Στο ισόγειο όμως του αρχηγείου της ΕΚΤ περίμεναν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μίνι μαύρα λεωφορεία για  έναν λιγότερο «συμβατικό» δεύτερο γύρο συνομηλιών που δεν είχε παραμείνει εκτός της επίσημης ημερήσιας διάταξης. Ο προορισμός τους ήταν ένα ξενοδοχείο spa που βρίσκεται στην οροσειρά Taunus, κοντά σε ένα φρούριο που κάποτε φύλασσε τα σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τις τοπικές γερμανικές φυλές.

Το Schlosshotel Kronberg, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, ως κατοικία για τη γερμανίδα αυτοκράτειρα Βικτώρια, εκτείνεται σε ένα πάρκο 58 στρεμμάτων και διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών. Στα δωμάτιά του υπάρχουν αντίκες από τη γερμανική αυτοκρατορική περίοδο. Η βασιλική σουίτα – σε τιμή 2.190 ευρώ (2.400 δολάρια) τη βραδιά – διαθέτει τα έπιπλα από την εποχή του τελευταίου γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β’ .

Σε αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο που κάποτε σύχναζε ο Ρώσος Τσάρος Νικόλαος Β, η Λαγκάρντ και τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου συζήτησαν τις μεθόδους εργασίας, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις επικοινωνιακές τους πολιτικές, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις πρόσφατες διαφορές τους που είχαν λάβει τις διαστάσεις σχίσματος υπό τον προκάτοχό της. Αποφάσισαν επίσης να εγκαθιδρύσουν μια μακρόχρονη παρακολούθηση της στρατηγικής τους για τη νομισματική πολιτική.

Διαφορά 180 μοιρών 

Εκτός από τον ασυνήθιστο χώρο και η μέθοδος προεδρίας της Λαγκάρντ στη συνάντηση ήταν πολύ διαφορετικη από εκείνη του προκάτοχού της. Το στυλ της ήταν 180 μοίρες διαφορετικό από εκείνο του Ντράγκι, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν κατά το δείπνο, με σαλάτα αβοκάντο και σολομό. Στη συνέχεια, τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Λαγκάρντ, αποχώρησαν στα δωμάτιά τους, αν και μια ομάδα παρέμεινε στο μπαρ για μεγαλύτερη… σύσφιξη σχέσεων (bonding). Το μπαρ του ξενοδοχείου φημίζεται για τα κοκτέιλ του, προσφέρει περισσότερα από 50 διαφορετικά ουίσκι, καθώς και επιλεγμένα πούρα.

Μπορεί αυτές οι πρακτικές να φαίνονται πρωτοφανείς για την ΕΚΤ, αλλά πρόκειται για μια δοκιμασμένη μέθοδος για την Λαγκάρντ για την οποία δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ευθύνη ιδρυμάτων-θεσμών σε κατάσταση αναταραχής. Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2011, ο παγκόσμιος πιστωτής σπαράσσονταν από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο του προηγούμενου διευθυντή Ντομινικ Στρος -Καν, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες ασκούσαν πίεση για να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ταμείο καθιέρωσε το ετήσιο ταξίδι της διοίκησής του εκτός Ουάσινγκτον. Τα ταξίδια αυτά περιλαμβάνουν συνήθως και πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και εσωτερικές συζητήσεις για τη στρατηγική του Ταμείου.

«Φλογερό» παρελθόν 

Η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι θέλει να εισαγάγει την αίσθηση της ομάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο, λέγοντας στην τηλεόραση του Bloomberg τον Σεπτέμβριο ότι «είστε ισχυροί και πειστικοί μόνο αν είστε ισχυροί στο σπίτι σας.» Είχε επίσης δηλώσει σε ένα γερμανικό περιοδικό ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση κοινού πεδίου.

Το θέμα της ομαδικής εργασίας έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα και για το Schlosshotel Kronberg, καθώς το κάστρο το 1967 είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή από την έλλειψη ομαδικότητας και συναδελφικότητας: η διαμάχη του σεφ με έναν μαθητευόμενο οδήγησε τον τελευταίο στον εμπρησμό του ξενοδοχείου.