19 Νοεμβρίου 2019

«Πρίγκιπας Πινόκιο»: «Κράζουν» τον Αντριου για τη συνέντευξη -«Χειρότερες δικαιολογίες και από του Κλίντον για την Λεβίνσκι»

Ο σάλος για τη συνέντευξη-αυτογκόλ του πρίγκιπα Άντριου στο BBC δεν λέει να κοπάσει στη Βρετανία με τις εφημερίδες - που σπάνια συμφωνούν συμφωνούν στην αξιολόγηση θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος - να επιμένουν να τον «κράζουν» ομαδικά και να αποδομούν τους ισχυρισμούς του.

«Ο Άντριου δέχεται πυρά από τα Ανάκτορα», έγραψε η Daily Telegraph. «Ούτε μια λέξη μεταμέλειας», σχολίασε η φιλοβασιλική κατά τα άλλα Daily Mail, «Λένε στον πρίγκιπα να ζητήσει τώρα συγνώμη από τα θύματα του Έπσταϊν», τόνισε ο Guardian για τη συνέντευξη. Χώρια τα σχόλια των ανταποκριτών στα Ανάκτορα, όπως ο Τσάρλι Πρόκτορ: «Περίμενα ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά αυτό ήταν σαν να έπεσε αεροπλάνο σε τάνκερ, σαν τσουνάμι, σαν μια πυρηνική έκρηξη». Ενώ ο πολύς Πιρς Μόργκαν σε άρθρο του στη Daily Mail χαρακτήρισε τον πρίγκιπα Άντριου «Πρίγκιπα Πινόκιο»: «Άρχισα να παρακολουθώ τη συνέντευξη του Πρίγκιπα Άντριου στο BBC καθισμένος στην αγαπημένη μου πολυθρόνα. Αλλά κατέληξα στο τέλος κουβαριασμένος στο πάτωμα, με τα χέρια μου να καλύπτουν το πρόσωπό μου καθώς κρύος ιδρώτας έτρεχε στο πρόσωπό μου… Ήταν ό,τι πιο ανυπόφορο έχω δει ποτέ στην τηλεόραση, ακόμη χειρότερο κι από τότε που ο πρόεδρος Κλίντον έλεγε στον Αμερικανικό λαό: “δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις μ’ αυτή τη γυναίκα, τη Μις Λεβίνσκι”».

«Παγιδευμένος σε κινούμενη άμμο» ο πρίγκιπας Άντριου

Επί τρία τέταρτα της ώρας ο Πρίγκιπας Άντριου, τρίτο παιδί της βασίλισσας Ελισάβετ και όγδοος στη σειρά διαδοχής του Βρετανικού θρόνου μιλούσε για ένα και μόνο θέμα: το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης με πρωταγωνιστή τον φίλο του Τζέφρι Έπσταϊν, και τις καταγγελίες ενός εκ των θυμάτων του, της Βιρτζίνια Τζιούφρι – γνωστής τότε ως Βιρτζίνια Ρόμπερτς - ότι είχε υποχρεωθεί να κάνει τρεις φορές σεξ με τον Βρετανό γαλαζοαίματο ενώ ήταν ανήλικη, κατηγορίες που προσπάθησε γι’ άλλη μια φορά να αποκρούσει ο Δούκας της Υόρκης.



Αλλά δεν ήταν μόνον ο αρθρογράφος του Guardian, ειδικός σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων και σύμβουλος πολλών επωνύμων, Μαρκ Μπορκόφσκι που είδε στο πρόσωπο του πρίγκιπα Άντριου «έναν άντρα παγιδευμένο σε κινούμενη άμμο» σε μια «συνέντευξη μάθημα στους φοιτητές των σχολών PR του τι πρέπει να αποφεύγουν». Και ο Μαρκ Στίβενς, που αναλαμβάνει τις δημόσιες σχέσεις πολλών προσωπικοτήτων σχολίασε στην ίδια εφημερίδα ότι ο πρίγκιπας έδειχνε σαν να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης κι ότι συνεντεύξεις παραχωρεί κανείς μόνον όταν έχει να δώσει απαντήσεις σε κάθε ερώτηση.

Κι ακριβώς αυτό απέτυχε να κάνει ο Άντριου. Αντίθετα, έπαιζε με τις λέξεις, στριφογύριζε στο κάθισμά του, αναστέναζε, παρίστανε το καλοαναθρεμμένο παιδί της βασιλικής οικογένειας που δεν θα μπορούσε π.χ. να απορρίψει την πρόσκληση του φίλου του Έπσταϊν -μολονότι καταδικασμένου – να περάσει λίγες μέρες στο σπίτι του. Η δημοσιογράφος του BBC, Έμιλι Μέιτλις, τον κοίταζε έκπληκτη και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν τον πίεσε αναφορικά με τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Τζιούφρι. «Δεν θυμάμαι να συνάντησα ποτέ αυτή την κυρία», είπε ο πρίγκιπας Άντριου. «Το έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε είχαμε σεξουαλική επαφή», επέμεινε χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες της «σοκαριστικές και προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».

Φωτογραφικά ντοκουμέντα διαψεύδουν τον πρίγκιπα Άντριου

Ο Άντριου προσπάθησε να απαντήσει στον ισχυρισμό της Τζιούφρι ότι σε μια έξοδό τους σε νυκτερινό κέντρο ίδρωνε πολύ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν αδύνατο καθώς εκείνη την περίοδο υπέφερε από την συμμετοχή του στον πόλεμο των Φώκλαντ, άρα δεν είχε ιδρώσει. Όμως ο βρετανικός Τύπος δεν το άφησε έτσι. Και έδωσε στη δημοσιότητα πληθώρα φωτογραφιών του πρίγκιπα Άντριου από εκείνη την εποχή, που τον δείχνουν καταϊδρωμένο σε τρυφερά ενσταντανέ με αιθέριες υπάρξεις σε διάφορα νυκτερινά κέντρα «εκτός κι ήταν το πουκάμισό του που γυάλιζε τόσο», όπως διερωτήθηκε καυστικά η Daily Mail…

O πρίγκιπας Άντριου σε «τρυφερό» στιγμιότυπο με Αμερικανίδα socialite σε πάρτι τον Ιούλιο του 2008 σε μια από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν βρετανικά ταμπλόιντ.

O πρίγκιπας Άντριου σε «τρυφερό» στιγμιότυπο με Αμερικανίδα socialite σε πάρτι τον Ιούλιο του 2008 σε μια από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν βρετανικά ταμπλόιντ / Φωτογραφία: Τhe Sun / Coleman-Rayner

Η δημοσιογράφος του BBC θύμισε στον πρίγκιπα Άντριου και τη γνωστή φωτογραφία που τον δείχνει να αγκαλιάζει την τότε 17χρονη Βιρτζίνια Ρόμπερτς με την φίλη και «προαγωγό» του Έπσταϊν Γκισλέιν Μάξγουελ δίπλα τους.

Ο πρίγκιπας Άντριου αγκαλιάζει από τη μέση τη 17χρονη τότε Βιρτζίνια Ρόμπερτς υπό το βλέμμα της Γκισλέιν Μάξγουελ.

Ο πρίγκιπας Άντριου αγκαλιάζει από τη μέση τη 17χρονη τότε Βιρτζίνια Ρόμπερτς υπό το βλέμμα της Γκισλέιν Μάξγουελ

Αλλά για τον Δούκα της Υόρκης αυτό δεν ήταν απόδειξη, αλλά «η φωτογραφία μιας φωτογραφίας» που δεν αποτυπώνει την αλήθεια, αφού αυτός δεν ανήκει σε εκείνους που κάνουν δημοσίως διαχύσεις ή που αγκαλιάζουν άλλα άτομα από τη μέση… Αλλά και αυτό τον ισχυρισμό του κατέρριψαν τα βρετανικά ταμπλόιντ παραθέτοντας πληθώρα παλαιών του φωτογραφιών με διάφορες καλλονές.

Ο Άντριου υποστήριξε ότι ουδέποτε εμφανίστηκε χωρίς κοστούμι και γραβάτα όταν ήταν προσκεκλημένος, αλλά και πάλι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη νυχτερινή του ζωή τον διαψεύδουν. Ο πρίγκιπας υποστήριξε τέλος ότι ουδέποτε έβγαινε έξω τα βράδια, αλλά έμενε στο σπίτι για να φροντίζει για τα παιδιά του. Και είπε ότι το θυμάται καλά αυτό επειδή έκανε μια φορά κάτι πολύ ασυνήθιστο για τον ίδιο: συνόδεψε την κόρη του Μπέατρις σ’ ένα πάρτι γύρω στις 16:00 με 17:00 το απόγευμα…

Μεγάλη ανησυχία στα ανάκτορα για τη συνέντευξη του Δούκα της Υόρκης
`
Η καταστροφική συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου έχει προκαλέσει «τεράστια ανησυχία στα ανάκτορα», όπως σημειώνουν πολλές βρετανικές εφημερίδες μεταξύ των οποίων και οι Times, επικαλούμενοι πηγή στο Μπάκιγχαμ. Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε δώσει την έγκρισή της για τη συνέντευξη του γιου της στο BBC, έγραψε η Daily Telegraph.

Το μοναδικό πρόσωπο από τη βασιλική οικογένεια που έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρίγκιπα Άντριου ήταν η πρώην σύζυγός του, Σάρα Φέργκιουσον. «Ο Άντριου είναι ένας πραγματικός, γνήσιος τζέντλεμαν», σχολίασε στο Twitter η Δούκισσα της Υόρκης μετά την προδημοσίευση αποσπάσματος της συνέντευξης. Όπως είπε, ο πρώην άντρας «όχι μόνον έχει υψηλή αίσθηση του καθήκοντας, αλλά είναι πάντα φιλικός και καλόκαρδος». Όσο για τον ίδιο τον Άντριου; Όσο κι ο αν ο ίδιος επέμενε ότι «πήγε καλά η συνέντευξη, έτσι δεν είναι;», ρωτώντας τους παρισταμένους στο πλατό του BBC, ο σάλος στη Βρετανία δεν λέει να κοπάσει, ενώ ο κλοιός σφίγγει γύρω του καθώς δικηγόροι των θυμάτων του Έπσταϊν τον καλούν να καταθέσει ενόρκως στην έρευνα για τον παιδόφιλο πρώην φίλο του,. Ενώ φιλανθρωπικές οργανώσεις και εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί του απειλούν κόψουν κάθε σχέση με τον πρίγκιπα…